Κεραμικά από την Κρήτη στην Μέση Ανατολή, τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. και τι σημαίνει αυτό ιστορικά

Κεραμικά από την Κρήτη
στην Μέση Ανατολή,
τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ.
και τι σημαίνει αυτό ιστορικά



Μεταξύ των ζωγραφισμένων τύπων αγγειοπλαστικής στην Ανατολή, κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ., η κατηγορία «εξ Ανατολικής Ελλάδας» είναι ιδιαίτερα εμφανής.
Συνήθως υποτίθεται ότι έχει παραχθεί στην Ιωνία.
Αυτή η αγγειοπλαστική αποτελεί το αντικείμενο ενός διεξοδικού ερευνητικού έργου, εξετάζοντάς το από τυπολογικές, αναλυτικές και άλλες προοπτικές. Το συμπέρασμά μας είναι ότι η κατηγορία "εξ Ανατολικής Ελλάδας" περιλαμβάνει στην πραγματικότητα αρκετές υπο-ομάδες από διάφορα άλλα μέρη της Μεσογείου. Μία από αυτές τις ομάδες, που περιλαμβάνουν κυρίως υδρίες, επιτραπέζιους αμφορείς και κανάτες, έχουν παραχθεί, μάλλον, στην Κρήτη, και ειδικώς στο κεντρικό τμήμα του νησιού.


Αυτά είναι τα πρώτα κρητικά κεραμικά της εποχής που πιστοποιούνται σε οιοδήποτε σημείο του νησιού. Παρέχουν την πρώτη ένδειξη ότι θαλάσσια δρομολόγια, εκείνης της εποχής, συνέδεαν την Κρήτη με διάφορες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή η αγγειοπλαστική μπορεί, ίσως, να κατανοηθεί ως υποκατάστατο για την ανταλλαγή μιας ευρύτερης σειράς προϊόντων.
Δεδομένου ότι η συμβατική θεωρία λέει ότι η Κρήτη «αποσυνδέθηκε» σε μεγάλο βαθμό από την υπόλοιπη Μεσόγειο, κατά την κλασσική περίοδο, τόσο εμπορικά, όσο και πολιτιστικά, η ανακάλυψη αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ιστορία της Κρήτης και γενικότερα στην ανίχνευση των αρχαίων διασυνδέσεων στην Μεσόγειο.


Επίσης, προσθέτει στην αντίληψή μας για το κεραμικό ρεπερτόριο στην προχριστιανική Κρήτη, η οποία εξακολουθεί να είναι, μάλλον, ελάχιστα γνωστή.

ΠΗΓΗAyelet Gilboa, Yiftah Shalev, Gunnar Lehmann, Hans Mommsen,
Brice Erickson, Eleni Nodarou / Νοδάρου, David Ben-Shlomo "Cretan Pottery in the Levant in the Fifth and Fourth Centuries B.C.E. and Its Historical Implications", στο American Journal of Archaeology / AJA, τ. Οκτ. 2017.


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ