Ο πόνος εκφράζεται ίδια σε όλους τους λαούς… - Από την Λαογραφία του Πόνου

Ο πόνος εκφράζεται ίδια
σε όλους τους λαούς…

Από την Λαογραφία του Πόνου



Δυο άνθρωποι που πονούν…
Μια αρχαία θρηνωδός, ντυμένη στα μαύρα, από τις πολλές που βρέθηκαν στην Βοιωτία… Πόσο μοιάζει με τις σύγχρονες μοιρολογίστρες της Μάνης Ένα πήλινο αγαλματίδιο βοιωτικού εργαστηρίου, του 6ου π.Χ. αι. (εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εν Αθήναις.
Και δίπλα ένα ειδώλιο φυλακισμένου δούλου - σκλάβου από την περιοχή Nayarit του Μεξικού, με ένα είδος καλαθιού, για την συλλογή τροφίμων πίσω από το κεφάλι, και το πιο σημαντικό: Δακτυλίδια, σε κάθε πλευρά του στόματος, την μύτη και τα αυτιά (!), που τοποθετούνταν από τους Ισπανούς στους φυλακισμένους αυτόχθονες, ώστε να μπορούν να τους σέρνουν και να τους οδηγούν με πόνο εκεί που θέλουν. Κρατά τα χέρια του επάνω από το κεφάλι του με την φρίκη και τον πόνο ζωγραφισμένο έντονα… Και σχέδια τριγώνων που σχηματίζουν «κλεψύδρες» στο στήθος του, σαν να μετρά τον χρόνο πόνου και φυλακής του… Ο καλλιτέχνης της Nayarit απαθανάτισε αυτές τις στιγμές πόνου του λαού του…
Ο πόνος της απώλειας της ζωής, ο πόνος της απώλειας της ελευθερίας...

Άνθρωπος με ουρά!

Στην Nayarit ζούσαν οι αυτόχθονες λαοί της Uto-Aztecan (Huichol και Cora). Η κατοίκηση στο Azatlal στην περιοχή των δυτικών μεξικανικών ακτών - συμπεριλαμβανομένων της Sinaloa, της Nayarit και της Jalisco - χρονολογείται ήδη από το 900 μ.Χ. - ίσως και από το 520 μ.Χ… Το παράξενο με αυτό το ειδώλιο είναι ότι φαίνεται ο άνθρωπος αυτός που υποφέρει να φέρει ουρά!


Οι πολιτισμοί της περιοχής αυτής των Αζτέκων συνάντησαν στην δυτική ακτή τους Ισπανούς εισβολείς το 1500. Η περιοχή δέχθηκε επίθεση από τους conquistadores, Hernan Cortes και Nuno de Guzman, τον 16ο  αιώνα. Η ισπανική διακυβέρνηση τα βρίσκει δύσκολα από τις εξεγέρσεις των αυτοχθόνων και από το αφιλόξενο έδαφος της Sierra del Nayar. Το όνομα της περιοχής Naayerite, το επήρε από τον Nayar, έναν ηγέτη αντίστασης!
Ο Hernando φέρεται ο πρώτος γνωστός Ευρωπαίος που εισέβαλε στην περιοχή Nayarit, την οποία κατέκτησε για την Ισπανία, ως τμήμα της αποικίας Νέας Γαλικίας / Nueva Galicia. Όταν οι Ισπανοί εισέβαλαν στην περιοχή, υπό την ηγεσία του de Guzman, η βιαιότητά τους προκάλεσε την εξέγερση των αυτοχθόνων κατοίκων. Έμεινε στην ιστορία ως «Πόλεμος Mixto. Οι αυτόχθονες άντεξαν σχεδόν δύο αιώνες, ώσπου οι τελευταίες ανεξάρτητες κοινότητες των Cora υποτάχθηκαν και ενσωματώθηκαν στην αποικιακή διοίκηση με βία το 1722.
Εν συνεχεία ακολούθησαν νέες γενοκτονίες, αυτήν την φορά από έντονες ιεραποστολικές προσπάθειες από Ιησουίτες μοναχούς. Οι κάτοικοι βιαίως εκχριστιανίσθηκαν.
Στην αποικιακή περίοδο, το λιμάνι του San Blas ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια εμπορίου στην αμερικανική ακτή του Ειρηνικού. Γαλέρες που μετέφεραν εμπορεύματα από την Μανίλα, των Φιλιππίνων, έφταναν εδώ, πριν από την άνοδο του λιμανιού του Ακαπούλκο. Ένα φρούριο κτίσθηκε να προστατεύει το λιμάνι από τους πειρατές.
Στο Nayarit, ο αγώνας για την ανεξαρτησία από την Ισπανία ξεκίνησε από τον ιερέα Jose Maria Mercado, ο οποίος κατέκτησε την πρωτεύουσα, Tepic, και το San Blas, προτού νικηθεί και εκτελεσθεί από τον ισπανικό βασιλικό στρατό. Με το πρώτο ανεξάρτητο σύνταγμα του 1824, το Nayarit ήταν μέρος του κράτους του Jalisco. Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, το Nayarit ήταν ένα από τα πιο ταραχώδη εδάφη στο Μεξικό. Ο πληθυσμός ήταν σε ανοικτή εξέγερση, απαιτώντας πρόσβαση-ιδιοκτησία και χρήση στην… γη του! Το Nayarit ήταν ένα από τα τελευταία εδάφη που έγιναν δεκτά στο κράτος της μεξικανικής ομοσπονδίας, την 1η Μαΐου 1917, και έγινε, μαζί με την Ομοσπονδιακή Περιφέρεια, ένα από τα 32 ομοσπονδιακά κρατίδια του Μεξικού.


ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκη "Η Λαογραφία του Πόνου".

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΠΟΝΟΣ, ΘΡΗΝΟΣ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΚΛΑΒΙΑ, ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ, ΙΝΔΙΑΝΟΙ, ΝΕΑ ΓΑΛΙΚΙΑ, ΜΕΞΙΚΟ, ΝΑΓΙΑΡΙΤ, ΑΚΑΠΟΥΛΚΟ, ΒΟΙΩΤΙΑ, ΚΛΕΨΥΔΡΑ, ΟΥΡΑ, ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, ΙΗΣΟΥΙΤΕΣ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ