Η Τουρκία κατάσχεσε 26.456 κλεμμένα αρχαία, με την «Επιχείρηση Ζευς»! Τον μεγαλύτερο λαθραίο αρχαιολογικό θησαυρό, που κατασχέθηκε ποτέ!

Η Τουρκία κατάσχεσε
26.456 κλεμμένα αρχαία,
με την «Επιχείρηση Ζευς»!

Τον μεγαλύτερο λαθραίο αρχαιολογικό θησαυρό, που κατασχέθηκε ποτέ!

Η τουρκική αστυνομία δήλωσε, ότι διέσωσε  χιλιάδες αρχαία αντικείμενα, από την Ανατολία, από τον ελληνικό και αιγυπτιακό πολιτισμό, στην μεγαλύτερη επιχείρηση καταπολέμησης λαθρεμπορίου αρχαίων θησαυρών στην ιστορία της χώρας!
Συνολικά: 26.456 αντικείμενα!


Ανάμεσα στα στοιχεία που ανακτήθηκαν ήταν χρυσό στέμμα βασίλισσας με μια επιγραφή του θεού Ήλιου των Ελλήνων, μια προτομή αφιερωμένη στον Μέγα Αλεξάνδρο από την Ινδία και ένα άγαλμα θεάς, που χρονολογείται από την εποχή των Χετταίων, πριν από 3.000 χρόνια, δακρυδοχεία, κ.ά.
Για τρεις μήνες, η έρευνα, που ονομάσθηκε «Επιχείρηση Ζευς», παρακολουθούσε το κύκλωμα του λαθρεμπορίου, που κλέβει αντικείμενα από μουσεία και συλλέκτες και τα πωλεί για εκατομμύρια δολλάρια.
Έξι άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα ετέθησαν υπό κράτηση, στις 12 Δεκεμβρίου, στην βορειοδυτική επαρχία της Τουρκίας Düzce, καθώς προσπάθησαν να πωλήσουν μερικά από τα κλεμμένα τους. Επτά άλλα συνελήφθησαν σε τέσσερις διαφορετικές επαρχίες.

ΠΗΓΕΣ: Ihlamur, Reuters, 21.12.2017.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ, ΚΥΚΛΩΜΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΔΑΚΡΥΔΟΧΕΙΟ, ΧΡΥΣΟ ΣΤΕΜΜΑ, ΔΙΑΔΗΜΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΖΕΥΣ, ΗΛΙΟΣ, ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΙΝΔΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΘΗΣΑΥΡΟΣ, ΧΕΤΤΑΙΟΙ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ