Νέος αποκαλυπτικός χάρτης του 16ου αιώνα, με έναν κόσμο γεμάτο Κενταύρους, μονόκερους, γοργόνες, γρύπες…

Νέος αποκαλυπτικός χάρτης
του 16ου αιώνα
με έναν κόσμο γεμάτο
Κενταύρους, μονόκερους,
γοργόνες, γρύπες…


Ένας σπάνιος 60 σελίδων παγκόσμιος χάρτης, του 1587 επιδεικνύεται επί τέλους! Ο εντυπωσιακά διακοσμημένος χάρτης απεικονίζει την Γη από τον Βόρειο Πόλο, να κατοικείται από μυθικά πλάσματα.


«Το αποκαλώ ένα αριστουργηματικό χαρτογραφικό χειρόγραφο», εδήλωσε ο κ. G. Salim Mohammed, επί κεφαλής και επιμελητής του Κέντρο Χαρτών του David Rumsey στο Πανεπιστήμιο Stanford, το οποίο απέκτησε τον χάρτη τον Σεπτέμβριο.
Οι ιστορικοί γνωρίζουν κάποιες βασικές λεπτομέρειες σχετικά με τον χαρτογράφο που δημιούργησε τον χάρτη, τον Urbano Monte (1544-1613), έναν ευγενή που κατοικούσε στο Μιλάνο. Όταν ήταν 35 ετών, ο Monte νυμφεύτηκε την 18χρονη Margarita Niguarda και απέκτησαν 4 γιους και μία κόρη. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, του επέτρεπε να μην εργασθεί. Πέρασε τον χρόνο του συλλέγοντας βιβλία για την φημισμένη βιβλιοθήκη του και ασχολήθηκε με επιστημονικά ενδιαφέροντα, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Χαρτών David Rumsey. Στα 41 του, ο Monte ανέπτυξε ενδιαφέρον για την χαρτογραφία. Ειδικότερα, σε μια επίσκεψη στην πρώτη ιαπωνική πρεσβεία στην Ευρώπη, η οποία ιδρύθηκε στο Μιλάνο το 1585, έδειξε το ενδιαφέρον του για την ιαπωνική γεωγραφία. Ο Monte βασίσθηκε σε σύγχρονες πηγές για να σχεδιάσει τον χάρτη.
«Ο χάρτης είναι πολύ ασυνήθιστος για την εποχή του και αρκετά ακριβής», εδήλωσε ο κ. G. Salim Mohammed. Αλλά «ένα από τα μέρη που φαίνεται να είναι το πιο διαστρεβλωμένο είναι η Ανταρκτική»…
Εκτός από την κατάρτιση όσων γνώριζε για τις ηπείρους και τα νησιά του κόσμου, ο Monte σκόρπισε στον χάρτη με εικόνες φανταστικών ζώων, Κενταύρωνμονόκερων, γοργόνων, γρυπών, και ενός γιγαντιαίου πουλιού-ελέφαντα!  Επίσης, έστησε πολιτικούς ηγέτες και τις ένοπλες δυνάμεις τους, όπως του Φιλίππου Β της Ισπανίας και πολλά πλοία από την ισπανική αρμάδα του, να διασχίζουν τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Περιέργως, παρ’ όλο που ο Monte είχε συναντηθεί με την ιαπωνική αντιπροσωπεία, σχεδίασε τα ιαπωνικά νησιά οριζόντια αντί για κάθετα! Ωστόσο, έκανε την Ιαπωνία αρκετά μεγάλη και γεμάτη με την γεωγραφία της, δείχνοντας τις γνώσεις του σχετικά με την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Όταν το Κέντρο Χαρτών του David Rumsey απέκτησε τον χάρτη - τον παλαιότερο από τους τρεις που επιβίωσαν από τον Monte - οι 60 σελίδες συγκεντρώθηκαν σε ένα αρχείο. Με την σάρωση οι μελετητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν ψηφιακά τον χάρτη σε ένα ενιαίο αρχείο που ήταν 3 Χ 3 μ., όπως ήθελε ο Monte.
Αυτή η συναρμολόγηση τον καθιστά τον μεγαλύτερο χάρτη του κόσμου που δημιουργήθηκε κατά την Αναγέννηση.
Το κοινό μπορεί να δει το πραγματικό χειρόγραφο (και ηλεκτρονικά), ένα τυπωμένο αντίγραφό του και μια ψηφιακή εκδοχή του σε μια οθόνη αφής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου μελετούν τον σπάνιο χάρτη.


ΧΑΡΤΗΣ, ΜΟΝΤΕ, ΜΙΛΑΝΟ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ, ΑΡΚΤΙΚΗ, ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΙΣΠΑΝΙΑ, 1587, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ, ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΤΩΝ, ΙΑΠΩΝΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, ΜΟΝΟΚΕΡΩΣ, ΓΟΡΓΟΝΑ, ΓΡΥΨ, ΓΡΥΠΑΣ, ΠΟΥΛΙ, ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ, ΕΛΕΦΑΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΤΛΑΣ




Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ