Οκτώ αρχαία ναυάγια ανακαλύφθηκαν στην Νάξο - με αμφορείς από την Μ. Ασία

Οκτώ αρχαία ναυάγια ανακαλύφθηκαν στην Νάξο!

Με αμφορείς από την Μ. Ασία


Δύτες(*) που εξερεύνησαν τον ύφαλο Πάναρμο, στ’ ανοικτά των ακτών της Νάξου, έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ένα… σύμπλεγμα αρχαίων ναυαγίων!
Τα οκτώ ναυάγια, ηλικίας περίπου 2.000 χρόνων, βρέθηκαν σε… ρηχά νερά σε βάθος μόλις 30 μέτρων!


Οι δύτες, από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, βρέθηκαν στο ακρωτήρι Μονή τυχαία, κατά την διάρκεια μιας αποστολής, για να βρουν το νότιο λιμάνι της Νάξου.
Μεταξύ των ευρημάτων βρέθηκαν και αρκετοί αμφορείς, πλακάκια οροφής και τούβλα, υποδεικνύοντας ότι τα πλοία ανήκαν σε αυτοκρατορικούς εμπόρους.


Σε έναν ύφαλο, οι ερευνητές βρήκαν αρκετούς αμφορείς, που προέρχονταν από την Μικρά Ασία και χρονολογούνται μεταξύ 100 π.Χ. - 300 μ.Χ.
Ένας άλλος ύφαλος της περιοχής είχε ακόμα περισσότερους θησαυρούς: Τρία ναυάγια 2.000 χρόνων. Η ομάδα ανακάλυψε επίσης κεραμίδια και τούβλα μέσα στα συντρίμμια.


Βρέθηκαν επίσης διάφοροι τύποι άγκυρας, κατασκευασμένοι από πέτρες, μόλυβδο και σίδηρο. Οι πέτρινες άγκυρες είναι πιθανόν να είναι πιο πρωτόγονες, ενώ οι άγκυρες μολύβδου και σιδήρου πιο σύγχρονες.


Τα πλοία κατευθύνονταν με δύο μεγάλα κουπιά και θα είχαν πλήρωμα περίπου 10-15 ναυτικούς, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι ερευνητές είπαν ότι τα πλοία, ίσως προσέγγιζαν κοντά στην Νάξο με την ελπίδα να βρουν καταφύγιο…

(*) Ανάμεσά τους οι Sven Ahrens, Βασίλης Γλέζος και οι αρχαιολόγοι Άγγελος Τζομπανίδης και Αικατερίνη Ταγκωνίδου, κ.ά.

ΠΗΓΗ: Greek Reporter, 19 Δεκεμβρίου 2017.
Φωτ.: Frode Kvalo/NMM.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα: Γ. Λεκάκη «Αρχαία και σύγχρονα ιστορικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών-Η λαογραφία της θάλασσας», πρόλ. Κ. Θωκταρίδης, εκδ. “Action Press”, Ιούνιος 2009.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΝΑΞΟΣ, ΑΡΧΑΙΑ ΝΑΥΑΓΙΑ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΠΑΝΑΡΜΟΣ, ΜΟΝΗ, ΑΜΦΟΡΕΙΣ, ΑΜΦΟΡΕΑΣ, ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΑΓΚΥΡΑShare on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ