Παραδοσιακοί κουραμπιέδες

Παραδοσιακοί κουραμπιέδες

Παραδοσιακοί κουραμπιέδες.
Φωτ. Γ. Λεκάκη.

Παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα των ημερών των Χριστουγέννων.

Ιδού μια παλαιά συνταγή παραδοσιακών ελληνικών κουραμπιέδων:
Για να φτιάξουν (100 κομμάτια) παίρνουν:
1,5 κ. αλεύρι (ή «όσο πάρει»),
1 κ. φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος,
δυο κρόκκους αυγών,
ένα ποτήρι (του κρασιού) καλό κονιάκ,
ένα κουταλάκι (γλυκού) σόδα,
δυο κουταλάκια (γλυκού) μπέικινγκ πάουντερ,
5 βανίλλιες
ένα ποτήρι του νερού άχνη ζάχαρης, και
δυο φλ. (τσαγιού) αμύγδαλα, που τα ξεφλουδίζουν και τα καβουρδίζουν.

Κτυπάνε το βούτυρο, προσθέτουν ζάχαρη, κρόκκους αυγών και βανίλλιες, και μετά το κονιάκ, στο οποίο έχουν διαλύσει την σόδα και το μπ. πάουντερ. Μέσα στο μείγμα ρίχνουν το αλεύρι, έως ότου γίνει η ζύμη εύπλαστη. Μετά ρίχνουν και τα αμύγδαλα και τα ανακατέβουν.
Τα ψήνουν στους 140οC περίπου 50΄ στον «αέρα».

Καρδαμοκουραμπιέδες

Για να φτιάξουν (75 κομμάτια) παίρνουν:
2 φλ. καλό ελαιόλαδο
1,5 φλ. καρυδόψιχα
ξύσμα από πορτοκάλι (ή λεμόνι)
2/3 φλ. ζάχαρη
3 φλ. άχνη ζαχάρεως για πασπάλισμα
1,5 φλ. κονιάκ,
1 κουτ. (σούπας) κοπανισμένο κάρδαμο,
4-5 φλ. αλεύρι «για όλες τις χρήσεις», και
μισό φλ. σόδα διαλυμένη σε δυο κουταλιές (σούπας) φρέσκου χυμού λεμονιού.

Προθερμαίνουν τον φούρνο στους 175oC. Κτυπάνε δυνατά στον μεικτήρα το λάδι με την ζάχαρη, σε ένα δοχείο, έως ότου γίνουν κρέμα. Προσθέτουν το κονιάκ και το διάλυμα της σόδας. Ανακατεύουν καλά. Ρίχνουν τα καρύδια, την φλούδα λεμονιού (ή πορτοκαλιού) και το κάρδαμο. Ανακατεύουν καλά, με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουν τμηματικά δυο φλ. αλεύρι. Ανακατεύουν με το χέρι ή με ξύλινη σπάτουλα, έως ότου αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη. Συνεχίζουν το ζύμωμα, προσθέτοντας αλεύρι, σε δόσεις μισού φλ., έως ότου η ζύμη γίνει σκληρή και σφιχτή (10-15΄).
Ετοιμάζουν ταψάκια, ελαφρώς λαδωμένα. Παίρνουν λίγη ζύμη και την πλάθουν στο επιθυμητό σχήμα. Την σκεπάζουν με λαδόκολλα. Συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο, έως ότου τελειώσουν όλη την ζύμη. Βάζουν τους κουραμπιέδες σε απόσταση 2,5 εκατ. τον έναν από τον άλλον. Τους ψήνουν 10-12΄ ή έως ότου ροδίσουν. Τους αφήνουν να κρυώσουν (σε συρμάτινη σχάρα). Τους τοποθετούν σε πιατέλα και τους πασπαλίζουν με άχνη.
Διατηρούνται 2 εβδομάδες.

Λαδοκουραμπιέδες

Παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα της Ρούμελης.
Για να τους φτιάξουν προμηθεύονται:

1 κιλό αλεύρι, ένα φλυτζάνι καλό ελαιόλαδο, 2 κουταλιές μέλι, μια κουταλιά ούζο[1], ένα φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού, ένα κοφτό κουταλάκι σόδα, 350 γραμμ. αμύγδαλα, ένα κουταλάκι ξύσμα λεμονιού και μισό κιλό άχνη ζαχάρεως.

Ξεφλουδίζουν και καβουρδίζουν τα αμύγδαλα. Σε μια λεκανίτσα ζυμώνουν πολύ καλά όλα τα υλικά – πλην της άχνης. Πλάθουν με την ζύμη κουραμπιέδες και τους τοποθετούν σε ταψί. Τους ψήνουν 20΄ σε μέτριο φούρνο. Ως είναι ζεστοί, τους τυλίγουν στην άχνη. Τους σερβίρουν σε πιατέλα. Μόλις κρυώσουν, κοσκινίζουν από πάνω την υπόλοιπη άχνη που απέμεινε.

Κουραμπιέδες Τριπόλεως

Για να τους φτιάξουν προμηθεύονται:

2,5 φλ. τσαγιού φρέσκο βούτυρο γάλακτος
1 κροκκάδι αυγού
1 φλ. καφέ ζάχαρη
1,5 ποτηράκι λικέρ μαστίχα
100 γρ. αμυγδαλόψυχα ψιλοκομμένη
Αλεύρι (μαλακό), όσο πάρει, ανθόνερο, άχνη ζαχάρεως.
Ασπρίζουν το βούτυρο και ρίχνουν την ζάχαρη. Κτυπούν καλά το μείγμα. Ρίχνουν το κροκκάδι και το κτυπούν λίγα ακόμη λεπτά. Προσθέτουν το λικέρ μαστίχα, την αμυγδαλόψυχα και 6 φλ. τσαγιού περίπου αλεύρι. Ζυμώνουν την ζύμη και την πλάθουν σε μπαλάκια. Τα βάζουν σε ταψί αβουτύρωτο. Ψήνουν τους κουραμπιέδες σε μέτριο φούρνο επί 20 λεπτά. Τους ραντίζουν με ανθόνερο και τους τυλίγουν σε ζάχαρη άχνη.

Ιωνικοί κουραμπιέδες.

Οι πατροπαράδοτοι κουραμπιέδες των Ιώνων ήταν σε σχήμα φύλλου δένδρου.
Οι Χιώτες βάζουν και μαστίχα Χίου.
Άλλοι βάζουν μέσα και φουντούκια!
Φημισμένοι οι κουραμπιέδες Λαμίας και Νέας Καρβάλης (Καβάλας).

ΠΗΓΗ: Απόσπασμα από το υπό έκδοσιν έργο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ «ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ».

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ:


[1] Το ούζο είναι απαραίτητο γιατί εξαλείφει την «λαδίλα».

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ, ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ, ΚΑΡΔΑΜΟΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ, ΛΑΔΟΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΓΛΥΚΑ, ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΧΙΟΣ, ΙΩΝΙΑ, ΛΑΜΙΑ, ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ, ΚΑΒΑΛΑ, ΤΡΙΠΟΛΗ, ΡΟΥΜΕΛΗ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΥΖΟ, ΜΑΣΤΙΧΑ, ΔΕΝΔΡΟ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ