Παράξενο θαλάσσιο πλάσμα «πέρα ​​από το μέτρο» βρέθηκε στην Κίνα - έζησε πριν 515.000.000 χρόνια!

Παράξενο θαλάσσιο πλάσμα
«πέρα ​​από το μέτρο»
βρέθηκε στην Κίνα

Έζησε πριν 515.000.000 χρόνια
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Orthrozanclus elongata.
ΠΗΓΗ: ZhaoFet al. Scientific Reports, 2017.

Παλαιοντολόγοι στην Κίνα ανακάλυψαν ένα απολιθωμένο θαλάσσιο πλάσμα, το οποίο περιγράφουν ως «περίεργα πέρα ​​από το μέτρο», με μακριές σπονδυλικές στήλες, κατά μήκος του σκουληκο-σώματος και με ένα κέλυφος, που καλύπτει το κεφάλι του, σαν κράνος ποδηλάτου!
Έζησε πριν 515.000.000 χρόνια. Αποκαλύφθηκε πέρυσι από έναν συλλέκτη απολιθωμάτων, στους λόφους του Maotianshan Shales, τόπο πλούσιο σε παλαιοντολογικά ευρήματα, στην επαρχία Yunnan της Νοτιοδυτικής Κίνας.
Ο συλλέκτης έδωσε το απολιθωμένο υλικό στον Zhao Fangchen, έναν παλαιοβιολόγο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος το μελέτησε μαζί με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Το πλάσμα είναι σαν ένα μυθικό κτήνος», εδήλωσε ο Μάρτιν Σμιθ, βοηθός καθηγητής στο Ντάρχαμ. Είπε ότι οι ερευνητές εξεπλάγησαν από την ασυνήθιστη ανατομία του πλάσματος, που είχε «κοκτέιλ αγκαθιών», που έρχονταν από τις πλευρές του και ένα «κεφάλι καλυμμένο από ένα μικρό κέλυφος, σχεδόν σαν να φορούσε κράνος ποδηλάτου»! Δεν γνωρίζουμε πολλά για το ζώο - αν είχε πόδια ή ήταν γυμνόποδο, και αν είχε δόντια ή πλοκάμια», πρόσθεσε ο Smith. Είπε ότι το απολίθωμα είναι «απίστευτα σπάνιο». Μόνο δύο δείγματά του έχουν βρεθεί, ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες άλλα πλάσματα που εμφανίζονται στις ίδιες καταθέσεις.
Το πλάσμα μήκους 2 εκατοστών, το οποίο έχει επιστημονική ονομασία Orthrozanclus elongata, έζησε κατά την Καμπριανή περίοδο, και είχε αποικίσει ξηρά εδάφη. Μικροσκοπικά φυτά, μικροβιακές πλάκες και ασπόνδυλα με εξωσκελετικά, συμπεριλαμβανομένων των τριλοβιτών και των αρθροπόδων, ήταν οι κυρίαρχες μορφές θαλάσσιας ζωής.
Στη μελέτη του πλάσματος που δημοσιεύθηκε, οι συγγραφείς λένε ότι το Orthrozanclus elongata μπορεί να παράσχει ενδείξεις για την εξέλιξη των μαλακίων. Το πλάσμα, που φαίνεται να κινείτο, θα μπορούσε να είναι πρόγονος μερικών από τα σημερινά brachiopods, που ζουν σε κοχύλια και είναι κατά κανόνα ακίνητα.
«Ενώ πολλές γενεές δείχνουν εξελικτικές τάσεις προς μεγαλύτερη δραστηριότητα και πολυπλοκότητα, τα brachiopods φαίνεται να έχουν καταλήξει σε μια καθιστική ζωή, όπως ένας συνταξιούχος που έκατσε σε μια αγαπημένη του πολυθρόνα», δήλωσε ο Smith.

ΠΗΓΕΣ: Science News, Scientific Reports, China Daily, 29 Νοεμβρίου 2017.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ, ΚΙΝΑ, ΓΙΟΥΝΑΝ, ΣΚΟΥΛΗΚΙ, ΚΡΑΝΟΣ, ΣΜΙΘ, ΜΑΛΑΚΙΑ, ΒΡΑΧΙΟΠΟΔΑ, ΖΩΑ, ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ, ΚΤΗΝΟΣ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ