Κι όμως τα tetraquarks υπάρχουν

Κι όμως τα tetraquarks υπάρχουν

 

Τα tetraquarks / τετρακουάρκς είναι πραγματικά περίεργα. Οι επιστήμονες είχαν πει ενωρίτερα ότι αυτά τα σωματίδια είναι τόσο μυστηριώδη, που είναι αδύνατον ακόμη και να υπάρχουν! Ωστόσο, αυτό το εντελώς παράξενο σωματίδιο προβλέπεται από τους νόμους της Φυσικής!
Τώρα, φυσικοί αναφέρουν ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει στοιχεία tetraquarks, μια εντελώς νέα κατηγορία εξωτικών σωματιδίων.
Εάν τα δεδομένα είναι σωστά, πρόκειται για μια σημαντικότατη ανακάλυψη στην Φυσική.
Τα πάντα στο σύμπαν αποτελούνται από άτομα - εκτός από τα ίδια τα άτομα. Αποτελούνται από υπο-ατομικά σωματίδια (πρωτόνια και νετρόνια, που αποτελούνται από σύνθετα σωματίδια, που ονομάζονται αδρόνια, τα οποία με την σειρά τους αποτελούνται από στοιχειώδη σωματίδια, που ονομάζονται κουάρκ). Η ύπαρξη κουάρκ προτάθηκε για πρώτη φορά στην δεκαετία του 1960. Οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει τα σωματίδια από τότε, αλλά δεν έχουν καμμιά μικρότερη υποδομή που να γνωρίζουμε.
Τώρα, δύο ξεχωριστές ομάδες επιστημόνων πιστεύουν ότι έχουν σταθερές θεωρητικές ενδείξεις μιας νέας τέτοιας διάταξης, που ονομάζεται tetraquark - μια σταθερή διαμόρφωση που αποτελείται από τέσσερα σωματίδια κουάρκ.
Αυτό το περίεργο σωματίδιο, το tetraquark, έχει ονομαστεί το «Άγιο Δισκοπότηρο της Φυσικής».


ΠΗΓΕΣ:
Marek Karliner και Jonathan L. Rosner «Discovery of the Doubly Charmed Ξcc Baryon Implies a Stable bbud Tetraquark» στο Physical Review Letters 119, 202001, 15.11.2017.

Και
Estia J. Eichten και Chris Quigg «Heavy-Quark Symmetry Implies StableHeavy Tetraquark Mesons QiQjqkql», στο Physical Review Letters 119, 202002, 15.11.2017.



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΦΥΣΙΚΗ, ΚΟΥΑΡΚ, ΑΤΟΜΟ, ΝΕΤΡΟΝΙΟ, ΠΡΩΤΟΝΙΟ, ΑΔΡΟΝΙΟ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ