Ανακαινίζεται η Στοά του Φιλίππου στην ιερά νήσο Δήλο


Ανακαινίζεται η
Στοά του Φιλίππου
στην ιερά νήσο Δήλο


Στα τέλη του 2017 ολοκληρώθηκαν οι τρεις φάσεις της προκαταρκτικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος για την αποκατάσταση της Στοάς του Φιλίππου Β, εδήλωσε το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος.
Το πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 550.000 ευρώ, υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων των Κυκλάδων και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Παύλος και Αλέξανδρος Κανελλόπουλος.
Κτισμένη εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, η επιβλητική Στοά κατασκευάσθηκε από τον Φίλιππο Β της Μακεδονίας το 210 π.Χ. προς τιμήν του Απόλλωνος. Έχει διαστάσεις 72 Χ 11 μέτρα. Υποστηριζόταν κάποτε από 16 δωρικούς κίονες!


Η Στοά του Φιλίππου Β είναι ένα από τα πρώτα μνημεία που συναντά ο επισκέπτης στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου. Βρίσκεται νότια του Ιερού του Απόλλωνος και, μαζί με την Νότια Στοά, ορίζει την Ιερά Οδό, η οποία καταλήγει στα Προπύλαια.
Σήμερα το κτήριο διατηρείται μόνον στο επίπεδο των θεμελίων του, αλλά διατηρείται ένας πλούτος αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών/θραυσμάτων, γεγονός που θα διευκολύνει την αποκατάσταση.
Ο Φίλιππος Β ήταν βασιλιάς του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας από το 221 έως το 179 π.Χ.


ΠΗΓΗ: ANA-MPA, 23.1.2018.
Φωτο: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΔΗΛΟΣ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΣΤΟΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ, ΝΑΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ, ΝΑΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΔΩΡΙΚΟΣ ΚΙΟΝΑΣ, ΝΟΤΙΑ ΣΤΟΑ, ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ