Τι είναι το φλέγμα; Το δανείστηκαν οι Κινέζοι από τους αρχαίους Έλληνες - και δη τους Λακεδαιμονίους;

Τι είναι το φλέγμα;

Το δανείστηκαν οι Κινέζοι
από τους αρχαίους Έλληνες
- και δη τους Λακεδαιμονίους;
Οι ιατρικές πραγματείες της δυναστείας Qing (1644-1911) κάνουν συνεχείς αναφορές στο φλέγμα (το οποίο στα κινεζικά λέγεται tan), ως αιτία και συνέπεια της νόσου. Τα φλεγματικά στοιχεία αποτελούν κεντρική, απαραίτητη ιδέα στην κινεζική φαντασιακή σύλληψη για το σώμα και των παθολογιών του.


Σελίδα από το αρχαιότερο κλασσικό βιβλίο Ιατρικής της Κίνας,
το Huangdi neijing (1ου αι. π.Χ.).

Περιέργως, όμως, το Huangdi neijing (1ος αι. π.Χ.), το αρχαιότερο και θεμελιώδες κλασσικό κείμενο της κινεζικής Ιατρικής, δεν το αναφέρει καθόλου!
Η άνοδος και η επικράτηση της ιδέας του φλέγματος, αντιπροσωπεύει μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στην κινεζική ιατρική θεωρία, μετά την κλασσική περίοδο.
Τι σημαίνει αυτός ο μετασχηματισμός και πώς συνέβη αυτός;
Η ιστορία του φλέγματος, από την πρώτη εμφάνισή του στον 2ο  αιώνα μ.Χ. έως την πλήρη ανάπτυξή του στην Δυναστεία Γιουάν (1271-1368) δείχνει ότι, μια από τις κεντρικές έννοιες της μετακλασσικής κινεζικής ιατρικής, έχει λάβει ξένες επιρροές. Άρα πρέπει να επανεξετάσουμε την ιστορία της κινεζικής ιατρικής, όχι ως αυτόνομη κινεζική παράδοση, αλλά ως παράδοση που είναι εγγενώς συνδεδεμένη με ιστορίες γειτονικών ιατρικών παραδόσεων.

ΠΗΓΗ: Ομιλία της Natalie Köhle (Australian National University) «Fluid Fire: The Rise of Phlegm within the Chinese World», που δόθηκε στο ISAW, στις 23.1.2018 στα πλαίσια των NYU Shanghai Lecture. Η Natalie Köhle είναι ιστορικός της κινεζικής Ιατρικής, του πολιτισμού και του σώματος, με ενδιαφέρον και στις ιαματικές παραδόσεις της Αγιουρβέδα, της Ελλάδος και του Θιβέτ και του ισλαμικού κόσμου.

Μήπως το φλέγμα - ταν - των Κινέζων είναι από το "ταν" των Λακεδαιμονίων, το γνωστό στην έκφραση ταν, ή επί τας";

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΦΛΕΓΜΑ, ΚΙΝΑ, ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΑΝ, ΚΙΝΓΚ, ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ, ΓΙΟΥΑΝ, ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ, ΑΓΙΟΥΒΕΡΔΑΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΛΑΚΩΝΙΑ, ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΕΣ, ΛΑΚΩΝΕΣ, ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ, ΤΑΣ, ΘΙΒΕΤ





Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ