Τοιχογραφία τάφου με ζωγραφισμένη… θύρα ανακαλύφθηκε στην Αλεξάνδρεια!

Τοιχογραφία τάφου
με ζωγραφισμένη… θύρα ανακαλύφθηκε στην Αλεξάνδρεια!

Μια αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή που εργαζόταν στην Al-Abd στην Αλεξάνδρεια απεκάλυψε μια σειρά από αρχαιολογικά στοιχεία και υπολείμματα τάφων, που χρονολογούνται από την ελληνο-ρωμαϊκή εποχή, κατά την διάρκεια ανασκαφών, που έγιναν στο ανατολικό τμήμα του ελληνικού (και όχι ελληνιστικού) νεκροταφείου στην περιοχή. Ο χώρος της Al-Abd ευρίσκεται στο ανατολικό νεκροταφείο της αρχαίας πόλεως της Αλεξάνδρειας, το οποίο περιέχει αρκετές ταφές που χρονολογούνται από την ελληνική εποχή.
Ο κ. Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, εξήγησε ότι αυτά τα ευρήματα είναι αγγεία προσφορών, λύχνοι διακοσμημένοι με σκηνές θεοτήτων, κ.ά.


Αλλά, πρόσθεσε, το πιο σημαντικό εύρημα είναι μια επιτύμβια στήλη ή ζωγραφισμένη πόρτα, που κάποτε χρησίμευε για να σφραγίσει έναν από τους ταφικούς άξονες!
Ο δρ. Ayman Ashmawy, επί κεφαλής του Τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, εδήλωσε ότι η επιτύμβια στήλη περιέχει μια σειρά διακοσμητικών και επιγραφών, με μείγμα άμμου και ασβέστη, σε επίπεδη επιφάνεια. Εικονίζει την πρόσοψη ενός αρχαίου ναού, «αιγυπτιακού ρυθμού», με κλιμακοστάσιο, το οποίο οδηγεί σε είσοδο με δύο στήλες, που στηρίζουν την οροφή της εισόδου. Η σκάλα οδηγεί σε μια ανοικτή πόρτα, η μία από τις οποίες είναι ημιανοικτή και είναι διακοσμημένη.
Ο κ. Ibrahim Metwaly, επί κεφαλής της αιγυπτιακής αποστολής της ανασκαφής, εδήλωσε ότι αυτή η επιτύμβια στήλη είναι μια εξέλιξη της ιδέας των φανταστικών θυρών, που εξαπλώθηκε κατά την αρχαία αιγυπτιακή εποχή, για να… παραπλανήσουν τους κλέφτες από την πραγματική πόρτα του τάφου.


Η επιτύμβια στήλη, η οποία ευρέθη σε κακή κατάσταση, ευρίσκεται σήμερα υπό αναστήλωση.

ΠΗΓΗ: Υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, 9.1.2018.

Κατά την απόψή μου, η ζωγραφισμένη θύρα έχει πολύ βαθύτερο συμβολισμό, και δεν ήταν απλώς για... παραπλάνηση...

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΤΑΦΟΣ, ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΣΤΗΛΗ, ΘΥΡΑ, ΠΟΡΤΑ, ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ, ΤΥΜΒΩΡΥΧΙΑ, ΤΥΜΒΩΡΥΧΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ, ΛΥΧΝΟΣ, ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ