Οι βιοτεχνίες επεξεργασίας οστών του ΒΑ. Αιγαίου ως μελέτη περίπτωσης τοπικής πολιτισμικής δυναμικής


Οι βιοτεχνίες επεξεργασίας οστών του ΒΑ. Αιγαίου
ως μελέτη περίπτωσης
τοπικής πολιτισμικής δυναμικής

Της Ροζαλίας Χρηστίδου, CNRS/UMR 5133-Archéorient, research associate

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου παρείχε αποσπασματικά ή διφορούμενα στοιχεία σχετικώς με την κινητικότητα και την κοινωνική και τεχνολογική αλλαγή. Η πιο γνωστή περίοδος ήταν η Ύστερη Νεολιθική. Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ότι ήταν αραιοκατοικημένη κατά τις προγενέστερες περιόδους, όπως και κατά την Τελική Νεολιθική, μετά την οποία αυτό το τμήμα του Αιγαίου, εκτός ίσως από τα νησιά κοντά στην Τρωάδα, δεν εμφάνισε τα χαρακτηριστικά άλλων περιοχών του Αιγαίου, που συνδέονται με νέες, σύνθετες, μορφές κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν νέα στοιχεία για την κατοίκηση στο βορειοανατολικό Αιγαίο κατά τις πρώιμες φάσεις της Νεολιθικής και κατά την Τελική Νεολιθική και την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται υπ’ όψιν στην περιγραφή των αλλαγών στην παραγωγή και χρήσης των οστέινων αντικειμένων.
Διαφοροποιήσεις εμφανίζονται στις επιλογές και στις συμπεριφορές κατά την κατασκευή και χρήση των οστέινων αντικειμένων από προϊστορικές θέσεις του Βορειοανατολικού Αιγαίου και μια τάση που αποδίδει την αλλαγή του υλικού πολιτισμού αυτής της περιοχής σε οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις σε άλλες περιοχές του Αιγαίου και των Βαλκανίων.
Χωρίς να υποβαθμίζεται η σημασία τέτοιων αλλαγών και ευρύτερων τάσεων, οι διαφοροποιήσεις στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των ζωικών οστών, μπορούν να συσχετιστούν με ποικίλους παράγοντες, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και ψυχολογικούς.
Μια σύνοψη των προβληματισμών που προέκυψαν κατά την διάρκεια της τεχνολογικής μελέτης των οστέινων αντικειμένων και όχι μια εξαντλητική διαπραγμάτευση του θέματος.

ΠΗΓΗ: Περίληψη από την διάλεξη, που δόθηκε αγγλιστί, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, ώρα 19:00 στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Ακρόπολη). Διοργάνωση: Αιγεύς και Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΟΣΤΑ, ΟΣΤΕΙΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΑΙΓΑΙΟ, ΤΡΩΑΣ, ΤΡΩΑΔΑ, ΤΡΟΙΑ, ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ