Το χρονικό ίδρυσης του ψευδομακεδονικού κράτους των Σκοπίων και οι αντιδράσεις μας


Το χρονικό ίδρυσης
του ψευδομακεδονικού κράτους
των Σκοπίων
και οι αντιδράσεις μας

Του αντ/ρχου (ε) ε.α. Χρήστου Δ. Γιανταμίδη, Π.Ν.

Τον Ιανουάριο του 1934, η Κομμουνιστική Διεθνής αναγνώρισε ένα ανύπαρκτο έθνος, το «μακεδονικό» για να εξυπηρετήσει τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα και ισορροπίες στην περιοχή του Αιγαίου-Μεσόγειος. Στην συνέχεια ο Κροάτης Στρατάρχης Γιόσιπ Μπρος γνωστός ως Τίτο, ίδρυσε το 1946 την Ομοσπονδία των Λαϊκών Δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας. Τα ομόσπονδα αυτά κράτη ήταν: Η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και μετονόμασε την νότια Γιουγκοσλαβία από VARDARSKA BANOVINA (επαρχία του ποταμού Βαρδάρη) σε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της «Μακεδονίας» με πρωτεύουσα τα Σκόπια. Κωδικοποίησε την σλαβική τους διάλεκτο -παρόμοια της Βουλγαρικής, και την ονόμασε «Μακεδονική γλώσσα». H κυβέρνηση[1] των ΗΠΑ αντέδρασε αμέσως με τον Υπουργό των Εξωτερικών της, Έντουαρντ Στιτίνιους που δήλωσε ότι η όποια αναφορά σε «Μακεδονικό έθνος», «Μακεδονική πατρική γη» και «Μακεδονική συνείδηση» είναι «αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει καμιά εθνική ή πολιτική πραγματικότητα» και ότι μπορεί να την δει κανείς μόνο σαν μία «πιθανή μάσκα που πίσω της κρύβει επιθετικές προθέσεις ενάντια στην Ελλάδα». Άλλαξε λοιπόν σκόπιμα το όνομα της περιοχής των Σκοπίων από Βαρντάρσκα σε «Μακεδονία» γιατί είχε βλέψεις στην ελληνική Μακεδονία και αυτό φαίνεται από την θρασύτατη δήλωση του έμπιστου στρατηγού του, Βουκμάνοβιτς τον Νοέμβριο του 1944: «Είτε το θέλουν οι Έλληνες, είτε όχι, η Μακεδονία θα γίνει αυτόνομο σλαβομακεδονικό κράτος και θα υπαχθεί στο ομόσπονδο Γιουγκοσλαβικό κράτος. Εάν οι Έλληνες δεν το θελήσουν ειρηνικά, θα το πετύχουμε δια των όπλων».
Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την τότε ελληνική Κυβέρνηση (ίσως και λόγω του καταραμένου εμφυλίου πολέμου), αφέθηκε ελεύθερα το έμβρυο να γεννηθεί, και το παιδί αυτό από το 1991 διεκδικεί το όνομα, τα εδάφη, την ιστορία, και τον πολιτισμό της ελληνικής Μακεδονίας.
Το 1989 μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, ακολούθησε και η διάλυση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, με την απόσπαση και την ανεξαρτητοποίηση των Δημοκρατιών της. Μεταξύ αυτών ήταν και η Δημοκρατία της «Μακεδονίας». Στις 8 Σεπτεμβρίου 1991 με Δημοψήφισμα, ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα της χώρας τους, και στις 17 Νοεμβρίου 1991 ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Δημοκρατία της «Μακεδονίας». Στην δε σημαία τους τοποθέτησαν κίτρινο άστρο με 16 ακτίνες, δηλαδή τον ήλιο της Βεργίνας. Σύμβολο της ελληνικής μακεδονικής δυναστείας, για να αφαιρεθεί το 1995.
Φυσικό επακόλουθο ήταν ο ελληνικός λαός και ειδικότερα οι Έλληνες Μακεδόνες, να αντιδράσουν δυναμικά. Στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών το 1992 και με πρόεδρο τον Μακεδόνα Κωνσταντίνο Καραμανλή αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει κράτος με το όνομα Μακεδονία ούτε με τα παράγωγά του.
Στην συνέχεια το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του καθόρισε την προσωρινή ονομασία του ως FYROM (Former Yugoslavia Republic of Macedonia).
Στην Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο το 2008, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, διαφώνησαν με την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εφ' όσον δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα αναφορικά με το όνομά τους. Κατέθεσαν πλήρη φάκελο με δεκάδες κρατικά τεκμήρια των Σκοπίων, που αποκάλυπταν ότι το όνομα Μακεδονία αποτελεί το όχημα του αλυτρωτισμού που διεκδικεί την ελληνική Μακεδονία έως τα Τέμπη, που έρχεται σε αντίθεση με τις καταστατικές αρχές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. αλλά και του ΟΗΕ, και ως εκ τούτου η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ ομόφωνα αποφάσισε ότι η ένταξή τους αποκλείεται εφ' όσον δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.
Παρά τις καλές προθέσεις των ελληνικών Κυβερνήσεων μέχρι σήμερα για την επίλυση των διαφορών μας, προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας των δύο λαών μέσων των καλών σχέσεων, η πλευρά των Σκοπίων από της ιδρύσεώς του ως κράτος έχει προβεί σε ασύστολη προπαγάνδα, όπως, ότι, αυτοί είναι οι Μακεδόνες στην περιοχή, δημιουργούν ανύπαρκτη μακεδονική γλώσσα, έφθασαν στο σημείο του γελοίου να παρουσιάζουν τον Αλέξανδρο και τον Αριστοτέλη ως Σλάβους. Ξεχνούν ότι, τόσο ο Αριστοτέλης όσο και ο Αλέξανδρος μίλαγαν την ελληνική γλώσσα και είχαν ελληνική παιδεία.
Ξεχνούν ότι, ο τάφος του Φιλίππου, το παλάτι του, ο τύμβος της Αμφίπολης… και άλλα αρχαία μνημεία που αναφέρονται στο βασίλειο της Μακεδονίας βρίσκονται στον ελλαδικό μακεδονικό χώρο.
Ξεχνούν ότι οι πρόγονοί τους οι Σλάβοι, εισέβαλαν στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, νότια του ποταμού Δούναβη, στα σημερινά Βαλκάνια, τον 6ον μ.Χ. αιώνα. Διδάχθηκαν το κυριλλικό αλφάβητο από τους Θεσσαλονικείς ιερομόναχους Κύριλλο και Μεθόδιο, που στάλθηκαν από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης τον Φώτιο τον Σοφό τον 9ον αιώνα μ.Χ. Εκχριστιανίσθηκαν και πολλοί από αυτούς αφομοιώθηκαν από τον ελληνικό πληθυσμό. Στα χίλια και πλέον χρόνια έζησαν στα εδάφη αυτά και ουδέποτε ονομάστηκαν Μακεδόνες, πως θα μπορούσαν άλλωστε αφού κατέβηκαν από τα βόρεια μέρη της Ουκρανίας.
Τι μαρτυρία αναζητούμε περί του αντιθέτου, όταν έχουμε την επίσημη παραδοχή του πρώτου προέδρου των Σκοπίων, Κύριλλου Γκλιγκόροφ, που είπε στις 3 Ιουνίου 1993: «Δεν έχουμε καμία συγγένεια με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ήρθαμε στην περιοχή τον 6ον αιώνα μ. Χ. Είμαστε Σλάβοι».
Αν πάλι πιστεύουν ότι κατάγονται από την αρχαία Πελαγονία που ο Βασιλιάς Φίλιππος τους κατέκτησε εντάσσοντας την περιοχή στο βασίλειό του, τότε θα πρέπει να δεχθούν ότι ανήκουν στα αρχαία Δωρικά ελληνικά φύλα, είναι Έλληνες, και ως εκ τούτου ας ενσωματωθούν στην ελληνική Μακεδονία. Αν πάλι πιστεύουν ότι επειδή ο Φίλιππος τους κατέκτησε είναι Μακεδόνες, με το σκεπτικό αυτό και ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Αίγυπτο, την Περσία, το Αφγανιστάν κλπ. αλλά δεν ήταν, ούτε έγιναν Μακεδόνες και ούτε διεκδικούν εδάφη από την ελληνική Μακεδονία, λόγω της κατάκτησής τους από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Όσο και να προσπαθούν να πλαστογραφούν την ιστορία, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να διαψεύδονται από τα ιστορικά αρχεία, από τους ιστορικούς, και από τις αξίνες των αρχαιολόγων που με τα περίφημα ευρήματά τους στην ελληνική γραφή αποστομώνουν τους πλαστογράφους της ιστορίας.
Πριν ένα και πλέον αιώνα κατά την διάρκεια της απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τον οθωμανικό ζυγό και από τους Σλάβους που διεκδικούσαν την Μακεδονία μας, πολλοί ιερείς κρεμάστηκαν, Έλληνες από όλα τα μέρη της ελεύθερης Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των Μακεδόνων Ελλήνων σφαγιάστηκαν, για την απελευθέρωσή και την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος.
Έρχεται στο νου η πατριωτική παρότρυνση του Ίωνα Δραγούμη: «Να τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία μας, εάν η Μακεδονία σωθεί, εμείς θα σωθούμε». Αυτό θα πρέπει να κάνουμε και εμείς οι νεώτεροι Έλληνες, να τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία μας, γιατί δεν νοείται Ελλάδα χωρίς την Μακεδονία, και αν απαιτηθεί σύσσωμα να τρέξουμε σε οργανωμένα συλλαλητήρια για να εκφράσουμε την σιδερένια θέλησή μας για την Μακεδονία μας για την ιστορία, το όνομά της, και τον πολιτισμό της, που δεν παραχωρούνται για οποιονδήποτε λόγο.
Εν κατακλείδι, η μακεδονική ταυτότητα, πολιτισμός και ιστορία είναι μόνο ελληνική.
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2018.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

[1] Η δήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αναφέρεται στην επιστολή διαμαρτυρίας 152 προσωπικοτήτων για την ονομασία των Σκοπίων.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ, ΣΚΟΠΙΑ, ΣΚΟΠΙΑΝΟ, ΠΓΔΜ, FYROM, ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΙΤΟ, ΣΤΙΤΙΝΙΟΥΣ, ΒΟΥΚΜΑΝΟΒΙΤΣ, ΕΣΣΔ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ, ΓΙΑΝΤΑΜΙΔΗΣ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ