Ελευσίνα - Τα μεγάλα μυστήρια


Ελευσίνα

Τα μεγάλα μυστήρια

Περιοδική έκθεση έως 31.5.2018


«Η Ελευσίνα και τα μεγάλα μυστήρια» είναι το θέμα της νέας περιοδικής έκθεσης που εγκαινιάζει το Μουσείο της Ακροπόλεως, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018. Η έκθεση θα λειτουργήσει για το κοινό από τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 έως την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018.


Η Φεύγουσα Περσεφόνη, 1ο μισό 5ου αιώνα π.Χ.
© Μουσείο Ακρόπολης. Φωτ. Σωκράτης Μαυρομμάτης.


Στην έκθεση παρουσιάζονται τα σημαντικότερα έργα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ελευσίνα όπως το μοναδικό άγαλμα της Φεύγουσας Περσεφόνης, το πρώιμο κλασσικό ανάγλυφο με την παράσταση Δήμητρας και Κόρης, ιερά σκεύη όπως κέρνοι, πλημοχόες και θυμιατήρια, αλλά και μνημεία με παραστάσεις των πρωταγωνιστών των μεγάλων μυστηρίων, του Ιεροφάντη και του Δαδούχου.


Ανάγλυφο με παράσταση Δήμητρας και Κόρης, 1ο μισό 5ου αιώνα π.Χ.
© Μουσείο Ακρόπολης. Φωτ. Σωκράτης Μαυρομμάτης.


Στην έκθεση περιλαμβάνονται και ευρήματα από το Ελευσίνιο της Αθήνας αλλά και την Ιερά Οδό, δεδομένου ότι η πανηγυρική πομπή ξεκινούσε από την Αθήνα με πλήθος μυημένων και υποψηφίων για μύηση και κατέληγε στο τελεστήριο της Ελευσίνας. Για το λόγο αυτό παρουσιάζεται, πριν από την είσοδο στην έκθεση, ένα ανάγλυφο από την περιοχή του Ελευσινείου και ορισμένα χαρακτηριστικά ευρήματα από το Ιερό της Αφροδίτης που βρίσκεται δίπλα στην Ιερά Οδό, στην περιοχή του Δαφνίου.
Ο εκθεσιακός χώρος έχει τη μορφή του Ελευσινιακού τελεστηρίου, με το κτήριο του σκοτεινού ανακτόρου σε σμίκρυνση όπου παρουσιάζεται ένα δεκαπεντάλεπτο βίντεο με αεροφωτογραφίες της Ιεράς Οδού, αναπαραστάσεις, προπλάσματα, τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και εμβληματικά εκθέματα.


Κέρνος, τελετουργικό αγγείο από την Ελευσίνα.
© Μουσείο Ακρόπολης. Φωτ. Σωκράτης Μαυρομμάτης.


 Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο της Ακροπόλεως σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Για περισσότερα: ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 11742 Αθήναι, τηλ. 210-90.00.900.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΕΛΕΥΣΙΣ, ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ, Μουσειο Ακροπολης, Μουσειο Ακροπολεως, Φευγουσα Περσεφονη, Δημητρα, Κορη, ιερα σκευη, κερνος, πλημοχοη, θυμιατηρι, μνημειο, Ιεροφαντης, Δαδουχος, Ελευσινιο, Αθηνα, Αθηνων, Ιερα Οδος, πανηγυρικη πομπη, μυηση, τελεστηριο, Ελευσινειο, Αφροδιτη, Δαφνιου, Ελευσινιακο, ανακτορο






Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ