Έλληνες Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (1941-1946)


Έλληνες Πρόσφυγες
στηn Μέση Ανατολή
και την Αφρική
(1941-1946)

Παιδιά του Οδυσσέα

Του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη


Μια συγκλονιστική ματιά στον καθρέφτη του παρελθόντος, ένα μοναδικό χρονικό για το χτες που αφορά και το σήμερα. Μία εμπεριστατωμένη μελέτη που φιλοδοξεί να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη,  με την ελπίδα πως η ίδια αυτή θάλασσα θα μετατραπεί σε εστία πολιτισμού και ειρήνης.
Η σύγχρονη οδύσσεια των Σύριων προσφύγων ξυπνά μνήμες της ελληνικής προσφυγικής τραγωδίας του 1940. Κάτω από τον ουρανό του Αιγαίου και των μικρασιατικών παραλίων, ξετυλίχθηκαν παρόμοιες ιστορίες, ανθρώπινα δράματα χριστιανών, εβραίων και μουσουλμάνων – μια «θάλασσα πρόσφυγες» που ακολουθούν διαχρονικά τα ίδια μονοπάτια του εκπατρισμού, της δίωξης και του μαρτυρίου.
Το βιβλίο παρακολουθεί και αναπλάθει το δραματικό οδοιπορικό των Ελλήνων προσφύγων, κυρίως από το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, που διέφυγαν με μυθιστορηματικό τρόπο από την κατοχική Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν έως την Απελευθέρωση στις φιλόξενες πατρίδες της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και επαναπατρίσθηκαν με ενέργειες του διεθνούς οργανισμού UNRRA αμέσως μετά την συντριβή των δυνάμεων του Άξονα. Αξιοποιεί πλήθος από αρχειακές πηγές αλλά και προφορικές μαρτυρίες, προκειμένου να περιγράψει την ελληνική εκδοχή ενός ανθρωπιστικού δράματος, μιας γενικότερης ευρωπαϊκής εμπειρίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται χάρτες και φωτογραφικό υλικό.

Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
ISBN:  978-618-03-0872-3

Σελίδες:  288.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΒΙΒΛΙΟ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΣΥΡΙΑ, ΑΙΓΑΙΟ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, ΜΕΤΑΝΤΑΣΤΕΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΕΒΡΑΙΟΙ, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ, ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΑΦΡΙΚΗ, ΑΞΟΝΑΣ, 1940, ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ