Σπάνια αρχαία «γάντια πυγμαχίας» βρέθηκαν κοντά στο Τείχος του Αδριανού στην Αγγλία!


Σπάνια αρχαία «γάντια πυγμαχίας»
βρέθηκαν κοντά
στο Τείχος του Αδριανού
στην Αγγλία!


Τα αρχαία γάντια πυγμαχίας, που βρέθηκαν στο Χέξαμ της Αγγλίας.
φωτ. The Vindolanda Trust.

«Γάντια πυγμαχίας» ανακαλύφθηκαν κοντά στο Τείχος του Αδριανού. Ίσως τα μοναδικά που σώζονται, παρ' όλο που το συγκεκριμένο άθλημα το βλέπουμε να παρουσιάζεται σε πολλές αρχαία έργα τέχνης, ελληνικά, και ρωμαϊκών χρόνων - τοιχογραφίες, μωσαϊκά, γλυπτά!

Η γνωστή τοιχογραφία με τους πυγμάχους,
από το Ακρωτήρι της Θήρας Κυκλάδων - ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Με ένα προστατευτικό, σχεδιασμένο να ταιριάζει άνετα στις αρθρώσεις, τα γάντια ήταν τυλιγμένα με ένα φυσικό υλικό, το οποίο χρησίμευε ώστε να απορροφά τα κτυπήματα. Χρονολογούνται περίπου στο 120 μ.Χ. και σίγουρα ήταν προορισμένα να αντέξουν στον χρόνο. Ταιριάζουν άνετα στο χέρι ακόμη και σήμερα. Ένα από αυτά μάλιστα διατηρεί την εντύπωση των αρθρώσεων του αρχαίου κατόχου του.
Συγκαταλέγονται στις τελευταίες ανακαλύψεις που έγιναν στον στρατώνα του ρωμαϊκού ιππικού, που χρονολογείται προ της εποχής του Αδριανού, ο οποίος ανακαλύφθηκε τον περασμένο χρόνο κάτω από το πέτρινο φρούριο της Vindolanda (4ου αιώνα), νότια του Τείχους του Αδριανού κοντά στο Hexham, στο Northumberland της ΒΑ. Αγγλίας.

Πυγμάχοι (πύκται), λεπτομέρεια από μελανόμορφο αμφορέα του 6ου π.Χ. αι.
Μουσείο Λούβρου 
- ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

«Ανατριχιάζεις όταν συνειδητοποιείς πως έχεις ανακαλύψει κάτι τόσο εκπληκτικό, όπως αυτά τα γάντια του μποξ» είπε ο δρ Andrew Birley, υπεύθυνος των ανασκαφών στη Vindolanda.
Οι αρχαιολόγοι έπεσαν κατά τύχη πάνω στο σημείο αυτό και βρήκαν ασυνήθιστα στρατιωτικά και προσωπικά αντικείμενα τα οποία άφησαν πίσω τους οι άντρες και οι οικογένειές τους περίπου 2.000 χρόνια πριν. Στα υπόλοιπα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται επίσης σπαθιά, τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια, ακόμη και στις βορειοδυτικές επαρχίες της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πυγμαχία με γάντια: Ο Δάρης και ο Έντελος εναντίον ταύρου.
Ψηφιδωτό από την Villelaure της Γαλλίας (του 175 μ.Χ.).
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Τα ευρήματα βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση επειδή ήταν καλυμμένα κάτω από ένα τσιμεντένιο πάτωμα το οποίο είχαν τοποθετήσει οι Ρωμαίοι περίπου 30 χρόνια αφού εγκαταλείφθηκαν οι στρατώνες. Επειδή βρίσκονταν σε συνθήκες όπου δεν περνούσε το οξυγόνο, υλικά όπως το ξύλο και το δέρμα προστατεύθηκαν από την φθορά.
Τα γάντια, που μοιάζουν περισσότερο με τυλιγμένο ύφασμα – λωρίδες από δέρμα - παρά με τα γάντια του μποξ που γνωρίζουμε σήμερα τα οποία καλύπτουν όλο το χέρι, είναι όμοια μεταξύ τους στο στυλ και στην λειτουργία, παρ' όλο που δεν αποτελούν ζευγάρι.
«Απ' όσο γνωρίζουμε, δεν έχουν βρεθεί ποτέ παρόμοια δείγματα στην ρωμαϊκή Αυτοκρατορία», είπε η Patricia Birley, πρώην υπεύθυνη των ανασκαφών, η οποία ανακάλυψε και τα γάντια.
«Είναι πάντα τρομερά συναρπαστικό όταν ανακαλύπτεις κάτι για το οποίο γνωρίζεις από άλλες πηγές - απεικονίσεις σε τοιχογραφίες, αγγεία - αλλά να το βλέπεις με τα μάτια σου είναι κάτι μοναδικό. Μαθαίνεις τόσα πολλά... Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέρος των γαντιών έχει επιδιορθωθεί. Ο ιδιοκτήτης ήθελε πραγματικά να τα διατηρήσει, επομένως έκανε ό,τι μπορούσε για να τα φτιάξει και να τα μπαλώσει. Είναι αυτό το ανθρώπινο άγγιγμα που αισθάνεσαι μελετώντας το πραγματικό αντικείμενο».
Τόνισε επίσης πως υπήρχαν εκτενείς αρχαίες γραφές γύρω από την πυγμαχία, στις οποίες αναφερόταν και η Ελλάδα, αλλά και το ότι οι Ρωμαίοι πήγαν το άθλημα σε άλλο επίπεδο.

Αρχαίοι Έλληνες πυγμάχοι - Greek Boxer Scene.Πίνακας του 1912 του Clarence Clark Rosenkranz (1871-1959).
Λάδι σε ξύλο.
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Ο Πλάτων έγραψε: «Αν ήμασταν πυγμάχοι, θα έπρεπε να είχαμε μάθει να παλεύουμε για πολλές μέρες πριν, και να προπονούμε τους εαυτούς μας στο να μιμούμαστε όλα αυτά τα χτυπήματα και τις γροθιές τα οποία προτιθέμεθα να χρησιμοποιήσουμε την ώρα της διαμάχης. Και για να έρθουμε όσο κοντά γίνεται στην πραγματικότητα, πρέπει να φορέσουμε γάντια πυγμαχίας».
Οι Ρωμαίοι στρατιώτες εξασκούνταν στην πυγμαχία έτσι ώστε να βελτιώσουν τις πολεμικές τους ικανότητες και την φυσική τους κατάσταση. Υπήρχαν μάλιστα και διαγωνισμοί τους οποίους μπορούσε να παρακολουθήσει κόσμος. Τα γάντια που ανακαλύφθηκαν θα βρίσκονται στο μουσείο της περιοχής στη Vindolanda, μαζί με τα υπόλοιπα ευρήματα.

ΠΗΓΗ: Guardian, 19.2.2018.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Γαντια πυγμαχιας, πυγμαχια, πυγμη, πυκτης, πυγμαχος, μποξ, box, boxing, Τειχος Αδριανου, Αδριανος, Αγγλια, Βρετανια, αθλημα, τοιχογραφια, μωσαικο, γλυπτο, Χεξαμ, Πλατων, παλη, προπονηση, Πλατωνας, Ακρωτηρι, Θηρα, Σαντορινη, Κυκλαδες, μελανομορφος αμφορεας, Λουβρο, Δαρης, Εντελος, ταυρος, ταυροαμαχια, ψηφιδωτο, Γαλλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ