Αυτό που βλέπουμε ως ένα απλό… αρχαίο αγγείο-πιάτο, είναι σεληνιακό ημερολόγιο…


Αυτό που βλέπουμε
ως ένα απλό…
αρχαίο αγγείο-πιάτο,
είναι σεληνιακό ημερολόγιο…





ΣΤΟ EIKONIZOMENO ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΓΕΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΚΟΡΑ, του 540 π.Χ. ΣΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΞΩΘΕΝ ΤΟΥ ΠΤΗΝΟΥ, ΕΧΟΥΜΕ 28 ΛΕΥΚΕΣ ΚΑΙ 28 ΜΑΥΡΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ, ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΔΥΝΑΤΕΣ ΓΡΑΜΜΟΥΛΕΣ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ, ΔΥΟ ΜΑΥΡΕΣ ΜΟΝΟΝ, ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΛΑΞ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ!!!
ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΡΑΤΑ 28 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΚΤΕΣ KAI ΕΞΥΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΗΝΟ.
ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ - ΜΑΖΙ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ΤΗΝ 28Η ΗΜΕΡΑ. (ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΝΥΚΤΕΣ Η ΣΕΛΗΝΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟΓΕΜΑΤH ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ, ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΝΥΚΤΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ) ΑΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΕΛΗΝΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ-ΡΟΛΟΪ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΙΑΤΟ-ΑΓΓΕΙΟ…
ΤΟΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΚΛΑΚΙ ΣΤΟΝ ΩΜΟ ΤΟΥ ΠΤΗΝΟΥ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΙΟΤΑΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΕΙΡΟ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΠΟΥ ΕΔΕΙΧΝΕ ΤΙΣ ΣΕΛΗΝΙΑΚΕΣ ΝΥΚΤΕΣ (ίσως μεταγενέστερη προσθήκη-μετατροπή, για μηχανική αλλά παρόμοια χρήση).
ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙ ΣΕ ΡΟΛΟΪ ΤΗN ΣΕΛΗΝΙΑΚΗ ΠΡΟΟΔΟ; ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ:
ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΛΕΙΡΙ ΤΟΥ ΚΟΚΚΟΡΑ, ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ - ΑΝΤΙΚΡΥ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΠΙΝΕΛΙΑΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗΙΝΗ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΒΛΕΨΗ. ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΚΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΧΑΣΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ. ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η 14Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ.
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, ΟΙ ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ-ΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΠΤΗΝΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΔΥΟ ΝΥΚΤΕΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ.
ΕΑΝ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΝΑΡΙΑ ΕΞΩΘΕΝ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΠΙΝΕΛΙΩΝ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΔΥΝΑΤΕΣ ΜΑΥΡΕΣ ΓΡΑΜΜΟΥΛΕΣ. ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ Ή ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΤΑΙ. ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΛΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΙΔΙΕΣ ΤΟΥΣ.
ΕΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ-ΝΥΚΤΕΣ ΜΕ ΣΥΝΝΕΦΙΑ, ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΤΟΤΕ ΤΗΝ ΝΥΚΤΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ:

1. ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΝ.

2. ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ.

3. ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ Ή ΠΟΤΕ ΦΥΤΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΑΔΕΣ Ή ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ.

4. ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ-ΕΛΞΗ - Ή ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΔΕΙΑΣΜΑ-ΠΑΡΕΛΞΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΘΕΤΙΚΑ Ή ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΟΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ (π.χ. ακόμη και τις μάχες οι αρχαίοι κοιτούσαν να μην τις δίνουν σε χάσιμο φεγγαριού. Το εξέταζαν, το απέφευγαν).

ΑΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΕΛΗΝΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟ-ΝΥΚΤΟΔΕΙΚΤΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΣΕ ΤΙ ΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΛΟΓΩ ΗΛΙΟΥ Ή ΛΟΓΩ ΣΥΝΝΕΦΙΑΣ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΠΙΑΤΟ. ΑΠΛΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ-ΣΕΛΗΝΗ ΜΑΣ.

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΣΩΜΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΕΧΝΗΤΟ. ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΒΑΛΑΝ ΕΚΕΙ, ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΕΙ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟ ΕΡΓΟ, ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΑΝΩΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ…

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΠΙΑΤΟ, ΑΛΛΑ ''ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ''.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:
''ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΚΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝΙΣΕΙ Ή ΣΗΜΑΔΕΨΕΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ;".
ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙ.
ΙΣΩΣ ΤΟ ΨΑΞΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΝΥΚΤΕΣ...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Υπέροχο ημερολόγιο. Ο δείκτης είναι κάτι που δεν έχουμε δει αλλού και ασφαλώς θα υπάρχει και αλλού.
Ωστόσο εγώ θα έβαζα την νέα σελήνη στις δυο μαύρες πινελιές.
Κάπου πρέπει να τοποθετήσουμε τις μέρες που δεν φαίνεται η Σελήνη.
Ο Μήνας διαρκεί 29,5 ημέρες. Συνήθως η σελήνη είναι ορατή 28 ημέρες, αλλά μας χρειάζονται μια με δυο ημέρες ακόμη κάθε μήνα εναλλάξ, που η σελήνη είναι αόρατη. Ένας μήνας 29 ημέρες και ο επόμενος 30 ημέρες. 
Εγώ κάθε φορά που βλέπω ένα αρχαίο αντικείμενο με επαναλαμβανόμενα μοτίβα μετράω και μερικές φορές βρίσκω πράγματι ημερολόγια.

Ξενοφών Μουσάς

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΚΟΚΟΡΑΣ, ΚΟΚΚΟΡΑΣ, ΠΕΤΕΙΝΟΣ, ΣΕΛΗΝΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΣΕΛΗΝΗ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ