Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων


Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων

Του Βασίλη Γκουρογιάννη


Ένα κλασσικό βιβλίο της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας που προκάλεσε αίσθηση όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1990, επανεκδίδεται από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Πρόκειται για μαρτυρίες απλών ανθρώπων τις οποίες ο συγγραφέας παραθέτει δίνοντας την δική του ερμηνεία με υπέροχη ποιητική γλώσσα, πλούσια με τις πιο πρωτότυπες εικόνες και τις πιο «ανοίκειες» μεταφορές.
Δεκαέξι διηγήσεις που αναφέρονται όλες σε φαινόμενα εξαρχόμενα των φυσικών νόμων και αντλούν από μια μακρόχρονη κληρονομιά θρύλων και παραδόσεων, σε μια εποχή που τείνει οριστικά να εξαφανίσει τη Μνήμη.

«Οι Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων είναι ένα βιβλίο που δεν κατατάσσεται εύκολα σε κάποια από τις γνωστές κατηγορίες του γραπτού λόγου. Γιατί δεν πρόκειται ούτε για ποιητικές πρόζες ούτε για αφηγηματικά ποιήματα. Δεν πρόκειται ούτε για επιστημονικό βιβλίο ούτε για παρεπιστημονικό. Είναι επιστημονικοφανές από πρόθεση, βαθύτατα ποιητικό αλλά καθόλου ποιητικίζον. Είναι ένα βιβλίο πρωτότυπο από κάθε άποψη, που διαβάζεται από όλους, αλλά αποζημιώνει τον καθένα ανάλογα με τη διάθεση και την ικανότητά του για συμμετοχή.
Αυτή είναι, άλλωστε, η δικαιοσύνη της Τέχνης.
Διότι η ψυχή είναι αγιογραφημένη εκκλησία. Όπως ζωγραφίστηκε, ζωγραφίστηκε. Δεν επιδέχεται μεταλλαγή των μορφών. Ο κόσμος πάλι έχει τους καθρέφτες του. Αυτοί αποτελούν τις πολεμίστρες απ’ όπου ο χρόνος εύστοχα μας πυροβολεί, καθώς σιμώνουμε το πρόσωπο μέχρι την κάννη. Αυτούς τους καθρέφτες οι παραφυσικές υπάρξεις τούς γνωρίζουν. Γι’ αυτό τους αντιστρέφουν και καθρεφτίζονται μόνο στην πίσω σκοτεινή πλευρά» - απόσπασμα από το βιβλίο.


Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
ISBN:  978-618-03-1414-4
Σελίδες:  104.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΒΙΒΛΙΟ, ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΜΝΗΜΗ, ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ