Επιγραφή αναφέρει, σε γραμμική Β, εισαγωγή (τουλάχιστον) 775 τόνων σιτάρι στην Κνωσό!


Επιγραφή αναφέρει,
σε γραμμική Β,
εισαγωγή (τουλάχιστον)
775 τόνων σιτάρι
στην Κνωσό!

Του J. Τ. KILLEN

Στο άρθρο του «THEBES SEALINGS, KNOSSOS TABLETS AND MYCENAEAN STATE BANQUETS / Σφραγίδες των Θηβών και Δισκία της Κνωσού», ο J. T. KILLEN αναφέρει, μεταξύ άλλων, κείμενα που ασχολούνται με τα σίγουρα ή πιθανώς εισερχόμενα ποσά τροφίμων:

Το πινακίδιο F (2) 852 από την Κνωσό, για παράδειγμα, καταγράφει τουλάχιστον 10.300 μονάδες (ίσως περίπου 775 τόνοι) GRA (σιτάρι < γραία;), μαζί με μικρότερες ποσότητες ελιών και κύπειρο[1], σε σχέση με τον τόπο da-wo, που πιθανόν να βρίσκεται στην πεδιάδα της Μεσσαράς, στο νότιο τμήμα της Κρήτης.

Το πινακίδιο Ga (2) 423, από την ίδια τοποθεσία, Κνωσό, ασχολείται με την συμβολή του μπαχαρικού κορίαννου[2] από τον τόπο qa-ra, που βρίσκεται στην κεντρική περιοχή του νησιού, και μάλλον δεν απείχε πολύ από την Κνωσό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ όλην την εργασία που δημοσιεύθηκε στο «Bulletin of the Institute of Classical Studies», του 1994, ΕΔΩ.

και ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Ο κύπειρος / ερυσίσκηπτρον / μαλινάθαλλη αναφέρεται από τον Όμηρο, από λυρικούς ποιητές της αρχαιότητος, αλλά και στις πινακίδες Γραμμικής Β΄ από το Ανάκτορο του Νέστορος. Την μεγαλύτερη παραγωγή στην αρχαία Ελλάδα είχαν η πόλις των Αθηνών, η Κόρινθος, αλλά προ πάντων το Άργος. Αλλά καλύτερο ήταν των Κυκλάδων. Το χρησιμοποιούσαν ως στυπτικό – βλ. Διοσκορίδης, Θεόφραστος.

[2] Η αρχαιότερη μορφή της λέξης πιστοποιείται στα μυκηναϊκά ελληνικά ko-ri-ja-da-na στην γραμμική Β, που ανακατασκευάστηκε ως koriadnon, παρομοίως με την εξέλιξη του ονόματος της κόρης του Μίνωα Αριάδνης. Νυν κορίανδρος, κόλιαντρο, κορίαντρος, κόλιαντρος, κολίανδρος, κοριός, κουτβαράς, κινέζικος μαϊντανός, ντανία (< μαϊντανία). Χρησιμοποιείτο ως συντηρητικό τροφίμων.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΕΠΙΓΡΑΦΗ, ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β, ΘΗΒΑ, ΘΗΒΑΙ, ΚΝΩΣΟΣ, ΣΙΤΑΡΙ, ΣΤΑΡΙ, ΚΝΩΣΣΟΣ, ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ, ΜΕΣΣΑΡΑ, ΜΕΣΑΡΑ, ΚΡΗΤΗ, ΕΛΙΑ, ΕΛΙΕΣ, ΚΥΠΕΙΡΟΣ, ΠΥΛΟΣ, ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, ΑΘΗΝΑΙ, ΑΤΤΙΚΗ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑ, ΑΡΓΟΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΔΙΟΣΚΟΡΙΔΗΣ, ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ, ΣΤΥΠΤΙΚΟ, ΣΤΥΠΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ, ΜΙΝΩΣ, ΜΙΝΩΑΣ, ΑΡΙΑΔΝΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΟ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ