Παρουσιάσθηκαν οι μελέτες αναβάθμισης των εκθεσιακών χώρων του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου του θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ


Παρουσιάσθηκαν
οι μελέτες αναβάθμισης
των εκθεσιακών χώρων
του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου
του θωρηκτού "Αβέρωφ"


Το "Αβέρωρ" σε παλαιά καρτ ποστάλ.
ΑΡΧΕΙΟ: Γ. Λεκάκη.

Με την τιμητική διάκριση ανάθεσης από το ΓΕΝ στο γραφείο ARCH-MID Αρχιτέκτονες, υπό την διεύθυνση των κ. Ν. Πεσμαζόγλου και Π. Καραβάτάκη (τεχνικός σύμβουλος) και την ευγενή χορηγία του κ. Δημ. Αγγελόπουλου, έγινε στις 18.1.2018 η παρουσίαση των Μελετών Αναβάθμισης των Εκθεσιακών Χώρων του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου (Π.Ν.Μ.) Θ/Κ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ. Οι εργασίες ανάθεσης ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2017 και τα θέματα που θα έπρεπε να επιλυθούν είχαν ένα ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας, διότι:

1) Το Π.Ν.Μ. Θ/Κ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ εκ της ιστοσελίδας του ΠΝ ‘’Το Θωρηκτό ‘’Γ. Αβέρωφ’’ μαζί με την προσωπικότητα και το πατριωτικό ύφος του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την διαμόρφωση ιστορικών γεγονότων εθνικής εμβέλειας χωρίς ουδέποτε να γνωρίσει την ήττα και την ατίμωση’’. Αποτελεί φωτεινό σύμβολο της Ελληνικής Ναυτοσύνης και του Πολεμικού Ηρωισμού. Η ιστορία του έχει συνδεθεί στενά με την Εθνική μας Ιστορία κατά το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα… Ως εκ τούτου η ευθύνη που ανέλαβε το γραφείο ήταν μεγάλη και το υποχρέωνε να ανατρέξει στο παρελθόν για να βρει στοιχεία αναφορικά με την τότε κατασκευή του – Λιβόρνο, 1911. Έπρεπε λοιπόν να αφήσει το ίδιο το Π.Ν.Μ. Θ/Κ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ ’’να εκφράζεται ως έχει’’ χωρίς τον επηρεασμό από νέες παρεμβάσεις στο εσωτερικό του κέλυφος. Διότι η σχεδίαση των τότε Πολεμικών Πλοίων ήταν μία επαναληπτική διεργασία η οποία βασίζονταν σε μία προγενέστερη επιτυχημένη σχεδίαση.

2) Το Π.Ν.Μ. Θ/Κ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ είναι κατασκευασμένο από κοινό ναυπηγικό χάλυβα πλην της θωράκισης. Οι συνδέσεις μεταξύ ελασμάτων και ενισχυτικών γίνονταν εξ ολοκλήρου με καρφώσεις και τα υλικά κατασκευής (ελάσματα, ενισχυτικά και καρφιά) υποβάλλονταν σε δοκιμές αντοχής. Για τα Πολεμικά πλοία γίνονταν υπολογισμοί δια μήκους αντοχής σε κάμψεις θετικές και αρνητικές (hogiging, sagging) και χρησιμοποιούνταν διαμήκη ενισχυτικά κυρίως εντός των διπυθμένων.

3) Η λειτουργικότητα των χώρων σε ό,τι αφορά την πυκνή ροή επισκεπτών όπως αυτή που δέχτηκε πρόσφατα κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 2017 (150.000 άτομα σε περίπου 80 ημέρες).

4) Την πρόβλεψη για άμεση επισκεψιμότητα - παρέμβαση στο μηχανολογικό εξοπλισμό του σκάφους.

5) Την αισθητική αναπαλαίωση στο (χρόνο) με επεμβάσεις στα νέα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, μη παραβλέποντας ωστόσο τον Ναυτικό Κανονισμό του σήμερα όπως η ασφάλεια (IMO) πυρασφάλειας, ακαυστότητας, βαρών, αντικραδασμικών παρεμβυσμάτων εν ώρα πλεύσης κλπ.

6) Την τεχνολογία εκείνης της εποχής θα έπρεπε οι μελετητές να την σεβαστούν, να την προστατεύσουν ή ακόμη και να την αναδείξουν με τις όποιες παρεμβάσεις τους. Ώστε τα εκθέματα να αναδεικνύονται μέσα από διαφανείς – διαμπερείς προθήκες, και να επιτρέπουν την εικόνα του υπάρχοντος εσωτερικού κελύφους του Σκάφους.

Όλα τα ανωτέρω δεδομένα έπρεπε ευθύς εξ αρχής να ληφθούν υπ’ όψιν από την ομάδα μελετητών, να υπάρξει ανάλογη έρευνα με περιήγηση και αποτύπωση στοιχείων μέσα από το σκάφος και στη συνέχεια να επεξεργαστούν και τα καταγραφούν ηλεκτρονικά για την δημιουργία αρχείου προς χρήση και για τους μεθεπόμενους.
Έτσι, μετά από πέντε μήνες εντατικής δουλειάς στις 18.1.2018 παρουσιάστηκε όλη αυτή η προσπάθεια στην Επιτροπή Αξιολόγησης με την παρουσία του Κυβερνήτη του Π.Ν.Μ. Θ/Κ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ αρχιπλοίαρχου Σ. Χαραλαμπόπουλου και η οποία έγινε αποδεκτή.
Τώρα μένει πλέον να προχωρήσει στο τελικό στάδιο των μελετών λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις όποιες τελικές παρατηρήσεις από την διεύθυνση του ΓΕΝ, με στόχο την άρτια ολοκλήρωση αυτών και την παράδοσή τους προς υλοποίηση.

ΠΗΓΗ: Γραφείο Μελετών ARCH-MID.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ; ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ, ΛΙΒΟΡΝΟ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΝ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ