Η σερβική πολιτική στο Κόσοβο - Ιούνιος 1999-2016


Η Σερβική Πολιτική στο Κόσοβο. Ιούνιος 1999-2016


Πρόκειται για το νέο βιβλίο του καθηγητού Γ. Χρηστίδη(*).
Η νατοϊκή στρατιωτική επέμβαση του 1999 σηματοδοτεί, παρά τη λεκτική αμφισημία της Απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την ουσιαστική απώλεια της επαρχίας του «Κοσόβου-Μετόχια» για τη Σερβία. Παρόλα αυτά, το ζήτημα του Κοσόβου παρέμεινε ένα από τα βασικά ζητήματα της σερβικής πολιτικής σκηνής και μετά τον Ιούνιο του 1999, καθώς συνέχισε να αντιμετωπίζεται από τη μεγάλη πλειονότητα του σερβικού πολιτικού κόσμου πρωτίστως ως ζήτημα υπεράσπισης της εδαφικής κυριαρχίας της Σερβίας. Ξεκινώντας με μια σύντομη ανασκόπηση της πολιτικής που άσκησε το Βελιγράδι στο Κόσοβο κατά τη «γιουγκοσλαβική περίοδο» της ιστορίας του (1918-1999), η μελέτη Η σερβική πολιτική στο Κόσοβο. Ιούνιος 1999 – 2016 (Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας 2017), εξετάζει τους διπλωματικούς χειρισμούς των σερβικών κυβερνήσεων, όπως και την πολιτική στήριξης του σερβικού πληθυσμού που παρέμεινε στην επαρχία, την περίοδο διακυβέρνησης του Κοσόβου από τον ΟΗΕ, 1999-2008. Στη συνέχεια αναλύει την πολιτική του Βελιγραδίου από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τον Φεβρουάριο του 2008, έως και τα τέλη του 2016, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2008, και η πορεία των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας στο πλαίσιο της διαδικασίας του λεγόμενου «Διαλόγου των Βρυξελλών», δηλαδή των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από το 2011 υπό την αιγίδα και μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

(*) Ο Γεώργιος Χρηστίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου (1991) . Είναι κάτοχος MA in Middle East Politics, University of Exeter, UK (1993) και PhD in Politics, University of Exeter, UK (1998). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη σύγχρονη πολιτική ιστορία των βαλκανικών κρατών, στην εξωτερική πολιτική - διεθνείς σχέσεις των βαλκανικών κρατών, στα πολιτικά κόμματα κα στις μειονότητες.

Η παρουσίαση του βιβλίου του θα γίνει την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ.
Δημήτρης Μοσχόπουλος, Πρέσβης ε.τ. Πρώην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα,
Κωνσταντίνος Κατσάνος, Δρ. Ιστορίας ΑΠΘ, στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών,
Ιωάννης Αρμακόλας, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και
Γεώργιος Χρηστίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγγραφέας.
Συντονιστής ο κ. Βασίλειος Γούναρης, Καθηγητής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, B΄ Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΚΟΣΣΟΒΟ, ΚΟΣΟΒΟ, ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΣΕΡΒΙΑ, ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΝΑΤΟ, Μοσχοπουλος, Πριστινα, Κατσανος, ΑΠΘ, ΑρμακολαςΓουναρης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ