Θηλασμός ενηλίκων στην Αρχαία Ρώμη


Θηλασμός ενηλίκων
στην Αρχαία Ρώμη

Της Tara Mulder

Θηλασμός ενηλίκου. Πηρώ και Μύκων.
Από τοιχογραφία της Πομπηίας - Pompeii IX.2.5.
(MNN inv. 115398), 1ος αι.
φωτ: 
Stefano Bolognini).



Αυτό το άρθρο εξετάζει πιθανές συνδέσεις μεταξύ ιστορικών-μυθολογικών απεικονίσεων γυναικών, που θηλάζουν τους γονείς τους, και την αρχαία φαρμακολογική χρήση του μητρικού γάλακτος, για το ανθρώπινο σώμα.
Μελετώντας τις αναφορές κατανάλωσης ανθρώπινου γάλακτος από ενήλικες, σε συνδυασμό με τα ιατρικά κείμενα για την διατροφική και θεραπευτική αξία του, υποστηρίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρακτική διανομή και κατανάλωση ανθρώπινου μητρικού γάλακτος στον αρχαίο ρωμαϊκό κόσμο.
Μυθολογικές ιστορίες γαλακτοφόρων γυναικών, που τροφοδοτούν με γάλα τους φυλακισμένους γονείς τους, δείχνουν ότι η κατανάλωση ανθρώπινου μητρικού γάλακτος από ενήλικες στην Ρώμη θεωρείτο ως κάτι εκπληκτικό, και όχι εντελώς παράξενο. Στην πραγματικότητα, λογοτεχνικές πηγές δείχνουν ότι η στάση απέναντι στον ενήλικα θηλασμό ήταν παρόμοια με την στάση προς τις γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους - μια πρακτική που και τότε εθεωρείτο ότι προβάλλει την οικογενειακή ευσέβεια. Επί πλέον, υποστηρίζουν οι ιατρικές πηγές εκείνης της χρονικής περιόδου, την ανωτερότητα του μητρικού γάλακτος σε σχέση με άλλες ουσίες, που μπορούν να καταποθούν, για την θεραπεία από διάφορες ασθένειες.
Τέλος, η columna lactaria ("Στήλη της Αγοράς Γάλακτος" - βλ. Festus, Ιουβενάλης) μας δίνει μια πιθανή θέση, υπάρξεως μιας αρχαίας αγοράς, όπου μπορούσαν να βρεθούν εκείνοι που πωλούσαν μητρικό γάλα και εκείνοι που ήθελαν να το αγοράσουν!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Illinois Classical Studies, Volume 42, Number 1, Spring 2017, pp. 227-243, Published by University of Illinois Press.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το άρθρο ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΡΩΜΗ, ΙΤΑΛΙΑ, ΠΟΜΠΗΙΑ, ΓΑΛΑ, ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ, ΘΗΛΑΣΜΟΣ, ΥΓΕΙΑ, ΑΞΙΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΠΗΡΩ, ΜΥΚΩΝ, ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ, ΒΥΖΙ, ΜΑΣΤΟΣ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ