Απολίθωμα μωρού πουλιού εναντι-όρνιθας, ηλικίας 127.000.000 χρόνων, φωτίζει την εξέλιξη των πτηνών

Απολίθωμα μωρού πουλιού
εναντι-όρνιθας
ηλικίας 127.000.000 χρόνων
φωτίζει την εξέλιξη των πτηνών



Το μικροσκοπικό απολίθωμα ενός προϊστορικού πουλιού-μωρού βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς ήρθαν στον κόσμο στις αρχές τα πτηνά στην εποχή των δεινοσαύρων.
Το απολίθωμα, το οποίο χρονολογείται από την Μεσοζωικού Εποχή (250.000.000-65.000.000 χρόνια πριν), είναι από μια ομάδα προϊστορικών πτηνών που ονομάζεται, Εναντι-όρνιθες / Enantiornithes. Είχε σχεδόν πλήρη σκελετό. Το εύρημα είναι από τα μικρότερα γνωστά απολιθώματα μεσοζωικών πουλιών που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ!
Έχει μήκος μικρότερο από 5 εκατοστά και θα ζύγιζε μόλις 10 γραμμάρια όταν ήταν ζωντανό. Αυτό που κάνει αυτό το απολίθωμα τόσο σημαντικό και μοναδικό είναι το γεγονός ότι πέθανε όχι πολύ μετά την γέννησή του. Ένα κρίσιμο στάδιο στον σκελετικό σχηματισμό ενός πουλιού. Αυτό σημαίνει ότι η εξαιρετικά σύντομη ζωή αυτού του πουλιού έχει δώσει στους ερευνητές μια σπάνια ευκαιρία να αναλύσουν την δομή και την ανάπτυξη των οστών του είδους.
Η μελέτη και η ανάλυση της οστεοποίησης μπορούν να εξηγήσουν πολλά για την ζωή ενός νεαρού πουλιού. Μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα πάντα: Από το εάν θα μπορούσαν να πετάξουν, αν έπρεπε να μείνουν με τους γονείς τους μετά την εκκόλαψη ή αν θα μπορούσαν να επιβιώσουν μόνα τους.

Επί κεφαλής συγγραφέας της μελέτης είναι ο Fabien Knoll, του Διεπιστημονικού Κέντρου για την Αρχαία Ζωή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (ICAL), της Σχολής Γης και των Περιβαλλοντικών Επιστημών και του ARAID - Dinopolis Ισπανίας.

ΠΗΓΗ: Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nature Communications:
Fabien Knoll, Luis M. Chiappe, Sophie Sanchez, Russell J. Garwood, Nicholas P. Edwards, Roy A. Wogelius, William I. Sellers, Phillip L. Manning, Francisco Ortega, Francisco J. Serrano, Jesús Marugán-Lobón, Elena Cuesta, Fernando Escaso & Jose Luis Sanz «A diminutive perinate EuropeanEnantiornithes reveals an asynchronous ossification pattern in early birds»Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, 5 Μαρτίου 2018.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: πουλι, πτηνο, μωρο, πτηνα, εποχη δεινοσαυρων. δεινοσαυροι, απολιθωμα, Μεσοζωικη Εποχη Εναντιορνιθες Μαντσεστερ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ