Εργασίες στο μετρό της Ρώμης αποκαλύπτουν το «Σπίτι του Διοικητή» ενός στρατώνα! - βίντεο

Εργασίες στο μετρό της Ρώμης
αποκαλύπτουν
το «Σπίτι του Διοικητή»
ενός στρατώνα


Οι εργασίες σε έναν νέο σταθμό του μετρό της Ρώμης απεκάλυψαν ένα αρχαίο ρωμαϊκών χρόνων «Σπίτι του Διοικητή» / Αρχηγείο, την πρώτη ανακάλυψη του τέτοιου είδους στην πρωτεύουσα της Ιταλίας!
Κατά το… σκάψιμο στην γραμμή C του μετρό εμφανίσθηκε μια κατοικία συνδεδεμένη με τον κοιτώνα ενός στρατώνα, η οποία εκτίσθη επί Τραϊανού και εν συνεχεία τροποποιήθηκε από τον Αδριανό. Ανακαλύφθηκε στον χώρο στάθμευσης του Amba Aradam το 2016.
«Είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη, διότι ποτέ δεν είχε εντοπιστεί στρατώνας στην Ρώμη, ούτε κάτι σχετικό με στρατώνες», εδήλωσε η αρχαιολόγος της Ρώμης, Ροζέλλα Ρέα.
Το σπίτι του διοικητή βρέθηκε περίπου 12 μ. κάτω από το επίπεδο του σταθμού Amba Aradam, κοντά στην βασιλική του San Giovanni Laterano. Το σπίτι θα αποσυναρμολογηθεί τώρα, επίπεδο κατά επίπεδο, και θα μετακινηθεί προσωρινά σε άλλον χώρο πριν να ξανα-τοποθετηθεί πίσω στην αρχική του θέση!
«Ο χώρος θα είναι προσβάσιμος στο κοινό και ολόκληρο το εύρημα θα επιστραφεί στην θέση του. Έχει ήδη εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση για το έργο», εδήλωσε ο επί κεφαλής Αρχαιολογικής Κληρονομιάς Ρώμης, Fr. Prosperetti.
Η περιοχή γύρω από τον σταθμό Amba Aradam έχει ήδη αποδώσει ένα πλούσιο αρχαιολογικό υπόβαθρο. Τον περασμένο Ιούνιο οι ανασκαφές που διεξήχθησαν πάλι στο πλαίσιο της εργασίας για την νέα γραμμή C του μετρό της Ρώμης αποκάλυψαν ευρήματα που ομοιάζουν με της Πομπηίας, συμπεριλαμβανομένου του σκελετού ενός σκύλου, πιθανώς παγιδευμένου μέσα στο κτήριο κατά την στιγμή της φωτιάς. Και υπολείμματα μικρότερου ζώου, το οποίο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Επίσης ένα ωραίο ασπρόμαυρο ψηφιδωτό πάτωμα. Και δύο χώρους, που χρονολογούνται στα μέσα της αυτοκρατορικής περιόδου, τα οποία, λόγω πυρκαϊάς, διαθέτουν καλά διατηρημένα τμήματα ξύλινης οροφής και επίπλων. Η ανακάλυψη μιας καμένης ξύλινης οροφής είναι επίσης μοναδική για την Ρώμη!

Το μετρό από το Amba Aradam στο αυτοκρατορικό φόρουμ έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το 2021.

ΠΗΓΗ: ANSA, 2 Μαρτίου 2018.

Ο Καίλιος Λόφος


Η συνεχιζόμενη ανασκαφή πραγματοποιείται στις νότιες πλαγιές του ύψους 50 μ. Καίλιου λόφου / Coelian, ενός από τους 7 λόφους της Ρώμης, ο οποίος στις αυτοκρατορικές εποχές φιλοξενούσε πολυτελείς αριστοκρατικές κατοικίες και, στα νότια, μια σειρά στρατιωτικών κτηρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατώνα που βρέθηκε πρόσφατα στην via Ipponio. Αρχικώς ο λόφος ονομαζόταν Querquetulanus, από τις πολλές βελανιδιές του. Σχετίζεται με τους Ετρούσκους, από το Vulci της Ετρουρίας. Επήρε το όνομά του από τον Καίλιο Βιμπέννα / Caele Vibenna, είτε επειδή ίδρυσε εκεί έναν οικισμό, είτε επειδή ο φίλος του, Σέρβιος Τούλιους, ήθελε να τιμήσει τον υποστηρικτή του μετά τον θάνατό του (βλ. Τίτο Λίβιο). Υπήρχαν πολλά ιερά, της νύμφης με το ίδιο όνομα, το άλσος της Camena, της Αθηνάς, ναός της Αθηνάς Capta, του Ηρακλή Νικητή και της Αρτέμιδος. Αρχαιολογικές ανασκαφές κάτω από τα Λουτρά του Καρακάλλα έχουν αποκαλύψει τα ερείπια των πολυτελών επαύλεων, με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά. Στον ίδιο λόφο και η βασιλική του Santi Giovanni e Paolo, και η αρχαία κυκλική/ροτόντα βασιλική του Santo Stefano Rotondo, του Santi Andrea e Gregorio al Monte Celio, του San Clemente (παλαιό ιερό του Μίθρα), Santi Quattro Coronati και η Villa Celimontana με τους κήπους της. Στην αυτοκρατορική εποχή, κτίσθηκε και ένας μεγάλος ναός στον αυτοκράτορα Κλαύδιο. Επί Tullus Hostilius, ολόκληρος ο πληθυσμός της Alba Longa αναγκάσθηκε να εγκατασταθεί στον Καίλιο λόφο.

ΔΕΙΤΕ το βίντεο με τίτλο La casa del centurione, που έδωσαν οι Ιταλοί στην δημοσιότητα:



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: μετρο, Ρωμη, στρατωνας, Τραιανος, Αδριανος, Άγιος Ιωαννης, Λατερανο, Πομπηίια, σκυλος, ψηφιδωτο πατωμα, πυρκαια, οροφη, Καιλιος λοφος, επταλοφος, Ιππωνιο, βελανιδια, Ετρουσκοι, Βουλτσι, Βιμπεννα, Σερβιος Τουλιους, Βιμπενα, Τουλιος, Τιτος Λίβιος, νυμφη, νυμφαιο, αλσος, Καμενα, Αθηνα, Καπτα, Ηρακλης Νικητης, Αρτεμις, Αρτεμη, Λουτρα Καρακαλλα, επαυλη, τοιχογραφια, ψηφιδωτο, βασιλικη, ροτοντα, Αγιος Στεφανος, Αγιος Ανδρέας, Αγιος Κλημης, Μιθρας, Κλαυδιος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ