Το ΣΠΗΛΑΙΟ «ΑΣΚΗΤΟΤΡΥΠΑ» στο ΠΑΓΓΑΙΟ ΟΡΟΣ, στο ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ (04) - Εδώ κρύβονταν οι μοναχοί την περίοδο της οθωμανοκρατίας!

Η μακεδονική φύση και η θέα απίστευτες...



Απ’ την Μονή Εικοσιφοίνισσας Δράμας,
στο Σπήλαιο Ασκητότρυπας του Παγγαίου 

Αφετηρία είναι το ιστορικό γυναικείο μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας, χτισμένο το 450 μ.Χ. σε υψόμετρο 550 μέτρων - Περισσότερα για την ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑ, ΕΔΩ.

Το μονοπάτι ξεκινάει με ήπια ανηφόρα παρακάμπτοντας τον δρόμο. Αφού προσπεράσουμε αρκετά καγκέλια θα μπούμε σε ελατόδασος με την κλίση να μεγαλώνει. Βρισκόμαστε κάτω από τον ίσκιο πυκνού δάσους από έλατα που οδηγεί μετά από 20 λεπτά βαδίσματος (στα 950 μέτρα) σε έναν φαρδύ αυχένα, το «Kεντίκι». Από τον αυχένα μπορούμε  να διακρίνουμε την Νικήσιανη και το μοναστήρι του Αγ. Δημητρίου.

Το μονοπάτι, μετά τον αυχένα, ξαναχώνεται στο δάσος ακολουθώντας την απότομη κόψη και συναντά ένα μπαλκόνι μετά από 10 λεπτά και ένα δεύτερο μετά από άλλα 15 λεπτά στα 1.000 και 1.100 μέτρα αντίστοιχα, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την θέα προς τον κάμπο των Φιλίππων και την Νικήσιανη.

Στο δεύτερο μπαλκόνι φαίνονται για πρώτη φορά και οι κορυφές του βουνού. Στην συνέχεια, ο δρόμος ανηφορίζει για λίγο και κατόπιν αρχίζει μια τραβέρσα  που εκτείνεται αρκετά, χωρίς  να κερδίζει ιδιαίτερο ύψος. Τον χειμώνα, στο σημείο όπου ξεκινά η τραβέρσα, οι γυμνοί κορμοί των δένδρων επιτρέπουν στους βράχινους όγκους να διαγράφονται στο βάθος, αποκαλύπτοντας έτσι ένα μεγαλόπρεπο και επιβλητικό τοπίο. Τους μήνες όμως που τα δένδρα έχουν το φύλλωμά τους, η διαδρομή γίνεται μέσα σ' ένα καταπράσινο  δάσος οξυάς.

Κάπου εκεί υπάρχει και η την Ασκητότρυπα, που βρίσκεται στα δεξιά του, 15  λεπτά μετά το δεύτερο μπαλκόνι, στα 1.150 μέτρα. Το σπήλαιο υπήρξε καταφύγιο ασκητών.

Αναλυτικότερη περιγραφή της διαδρομής, υπάρχουν και ΕΔΩ, από τον ΕΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣΠερισσότερες φωτογραφίες: Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας, ΕΔΩ.

ΠΗΓΕΣ: εφημ. ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, 21.3.2018, στήλη ΧΡΟΝΟΤΟΠΙΑ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.3.2018. Canyoning-caving, 5 Ιουν. 2018.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Σπηλαιολογικη Ομαδα Καβαλας, Καβαλα, μονοπατι 04, Εικοσιφοινισσα, Παγγαιο Ορος, Κορυφη Τρικορφο, Ασκητοτρυπα, ασκητης, ασκητες, ασκητισμος, Μονη Εικοσιφοινισσας Δραμας, Δραμα, 450, οξια, ελατο, Κεντικι, Νικησιανη, Φιλιπποι, μαρμαρο, ασβεστολιθος, Ροδοπη, σπηλαιο, κολωνα, νυχτεριδα, καταφυγιο, μοναχος, γραφη, επιγραφη, Καβάλα, ΕΟΣ Καβαλας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ