Οι σύμβουλοι του Στάλιν - Τα επικίνδυνα χρόνια της σοβιετικής πολιτικής 1923-1957


Οι σύμβουλοι του Στάλιν

Τα επικίνδυνα χρόνια
της σοβιετικής πολιτικής
1923-1957

Της Sheila Fitzpatrick


H διακεκριμένη ιστορικός Sheila Fitzpatrick καταπιάνεται με τις δομές εξουσίας στην ΕΣΣ∆ υπό τον Στάλιν και ανατρέπει πολλές από τις κρατούσες απόψεις. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης επί δεκαετίες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και για τον δυτικό κόσμο, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ιστορικοί να αντιμετωπίζουν τους αξιωματούχους του ως πειθήνια όργανα με διακοσμητικό ρόλο. Όμως στην πραγματικότητα αυτοί οι αξιωματούχοι μοιράστηκαν σε έναν βαθμό την εξουσία και λειτούργησαν ως μία συλλογική ομάδα διακυβέρνησης από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 ως τον θάνατο του Στάλιν.
Έπειτα από εκτεταμένη, πρωτότυπη έρευνα, η συγγραφέας παρουσιάζει πρώτη φορά σε βάθος αυτό τον στενό κύκλο. Περιγράφει πώς αυτοί οι σύντροφοι συνεργάζονταν στενά με τον ηγέτη τους, τον οποίο φοβούνταν αλλά και θαύμαζαν: από τον Μπέρια, που η υπόλοιπη ομάδα φρόντισε να εκτελεστεί αμέσως μετά τον θάνατο του Στάλιν, τον Μόλοτοφ, που παρέμεινε μέλος της ομάδας ακόμα και όταν συνέλαβαν και εξόρισαν τη σύζυγό του, τον Ορτζονικίτζε, υπεύθυνο της βιομηχανίας, τον Αντρέγεφ, που πήγαινε στις εκκαθαρίσεις ακούγοντας Μπετόβεν σε ένα φορητό γραμμόφωνο, ως τον Χρουστσόφ, που διέλυσε τελικά την ομάδα το 1957.
Από τις Μεγάλες Εκκαθαρίσεις και τον B΄ Παγκόσμιο ως την παράνοια των ύστατων χρόνων του σταλινισμού, το βιβλίο παρουσιάζει μια ολότελα νέα εικόνα του Στάλιν μέσα στον περίγυρό του – μια εικόνα που αλλάζει την αντίληψή μας για τη διακυβέρνηση του σοβιετικού καθεστώτος.

Αργυρό Βραβείο Ιστορίας 2015 της επιθεώρησης Foreword Reviews.

Βραβείο 2016 του Τμήματος Επικοινωνίας και Τεχνών του Αυστραλού Πρωθυπουργού.
Ένας από τους κορυφαίους ακαδημαϊκούς τίτλους του 2016 σύμφωνα με το περιοδικό Choice.


Έγραψαν για το βιβλίο:

«Ένα έξοχο ομαδικό πορτρέτο των υπασπιστών του δικτάτορα σε μια καθοριστική στιγμή της ιστορίας».
Wall Street Journal

«Το βιβλίο δεν τεκμηριώνει μόνο τη θέση της συγγραφέα, αλλά προσφέρει επίσης μια θαυμαστή, τρομακτική, και μερικές φορές ακόμα και διασκεδαστική ματιά στο πώς ήταν πραγματικά οι κορυφαίοι σταλινιστές».
Times.

«Μια εξαιρετικά ευκολοδιάβαστη, ζωντανή και συναρπαστική αφήγηση της ζωής και της σταδιοδρομίας όσων βρέθηκαν στο στενό περιβάλλον του απρόβλεπτου δικτάτορα. Ο αναγνώστης σαν ηδονοβλεψίας βλέπει από την κλειδαρότρυπα πώς διαπλέκονταν οι προσωπικές και οι πολιτικές σχέσεις ισχυρών ανδρών που συνεργάζονταν στην κόψη του ξυραφιού. Πώς να μη γοητευτείς από αυτούς τους άνδρες που η Sheila Fitzpatrick σκιαγραφεί με τόση μαεστρία – η τεκμηρίωσή της είναι άψογη, ενώ οι δραματικές ιστορίες της σε μαγνητίζουν».
Ronald Grigor Suny, ιστορικός.

«Πρόκειται τόσο για μια μελέτη με θέμα την ομαδική άσκηση πολιτικής και τις διαπροσωπικές σχέσεις στην κορυφή της σοβιετικής πολιτικής ηγεσίας όσο και για μια καθηλωτική ιστορία των σκαμπανεβασμάτων που βίωναν οι στενότεροι συνεργάτες του Στάλιν. ∆ιαβάζεται απνευστί και θα συναρπάσει τον αναγνώστη».
Russian Review.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Φιτζπατρικ, ΕΣΣ∆, Σταλιν, Μπερια, Μολοτοφ, Ορτζονικιτζε, Αντρεγεφ, Μπετοβεν, γραμμοφωνο, Χρουστσοφ, Σοβιετικη Ενωση, Μολοτωφ, Αντρεγιεφ, Χρουστσωφ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ