«ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ» - Χάρτης που αποδεικνύει το… ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Ελλάδα του 1829!!!


«ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ»

Χάρτης που αποδεικνύει το… ενδιαφέρον
των Αμερικανών
για την Ελλάδα του 1829!!!



Ένας χάρτης του… 1829, αποδεικνύει από πότε έστρεψαν τα μάτια τους προς την Ελλάδα, οι Αμερικανοί.
Τότε τον Κορινθιακό κόλπο τον έλεγαν Κόλπο του… Αγίου Παύλου!
Είναι η α΄ έκδοση αυτού του εξαιρετικά σπάνιου έργου.
Χαρτογραφεί την Πελοπόννησο, την Στερεά (με την Κωπαΐδα ακόμη λίμνη), τις Κυκλάδες και τα Επτάνησα.
Ο χάρτης είναι έργο του Αμερικανού υπουργού Rufus Anderson (17.8.1796–23.5.1880), γιου πάστορα, ο οποίος ονομαζόταν επίσης… Ρούφους Άντερσον.
Ο R. Anderson υιός ήταν υπουργός από το 1826 και ένας από τους γραμματείς του Αμερικανικού Συμβουλίου Επιτρόπων για τις Ξένες Αποστολές / American Board of Commissioners for Foreign Missions / ABCFM. Αν και η εστίαση του Άντερσον ήταν στις χριστιανικές «ιεραποστολές», ο χάρτης και το συνοδό κείμενο παρέχει ένα ενδιαφέρον (και μοναδικό) στον σύγχρονο απολογισμό της περιοχής, του λαού της και των εθίμων της.
Εκδόθηκε στην Βοστώνη: Crocker και Brewser, 1830, viii, 21-334.


Ο R. Anderson υιός ταξίδεψε σε Ν. Αμερική (1819,1823-1824), Μεσόγειο, Εγγύς Ανατολή και Τουρκία (1828-1829, 1843-1844), Ινδία, Κεϋλάνη, Συρία και Τουρκία (1854-1855), και Χαβάη (1863). Δημοσίευσε πολλά βιβλία, καθώς και πολλά άρθρα στην The Missionary Herald. Ο υιός του, Έντουαρντ Άντερσον, έγινε ηγέτης στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο!

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΑΝΤΕΡΣΟΝ, ΧΑΡΤΗΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ, Κορινθιακος κολπος, Κολπος Αγιου Παυλου, Στερεα Ελλαδα, Κυκλαδες, τα Επτανησα, Αμερικανος, υπουργος, Αμερικη, χριστιανικες ιεραποστολες, χριστιανοι ιεραποστολοι, χριστιανισμος, Βοστωνη, Βοστονη, Στερεα Ελλας, Κωπαιδα, Κωπαις, Μεσογειος, Εγγυς Ανατολη, Τουρκια, Ινδια, Κευλανη, Συρια, Χαβαη




Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ