Παραλληλισμοί Ηρακλής και Κρίσνα: Ζημιές που προκλήθηκαν κατά τον θηλασμό - Ποια γυναίκα έμεινε να λέγεται «πουτάνα»


Παραλληλισμοί
Ηρακλής και Κρίσνα:

Ζημιές που προκλήθηκαν
κατά τον θηλασμό

Ποια γυναίκα έμεινε να λέγεται «πουτάνα»

The Motif of ‘the Ill-Willed Nursing Woman Who is Harmed’
in the Mythologies of Herakles and Krishna

Του ARJAN STERKEN, University of Groningen, Ολλανδίας.


Η εργασία διερευνά το θέμα του θηλασμού γυναίκας που βλάφθηκε, και ζημιές που προκλήθηκαν κατά τον θηλασμό, στους μύθους του Ηρακλή και του Κρίσνα / Krishna / Kṛṣṇa.



Οι βασικές πηγές είναι 5 ελληνικά και 7 σανσκριτικά κείμενα:

Στα ελληνικά, κοιμισμένη η Ήρα εξαπατήθηκε ή πείστηκε από τον Ερμή να θηλάσει τον ατίθασο Ηρακλή για να τον κάνει αθάνατο. Όταν ξύπνησε, το είδε και τινάχτηκε κι πέταξε το γάλα της στον ουρανό και σχηματίσθηκε ο… Γαλαξίας (γι’ αυτό φέρει αυτό το όνομα). Υπάρχουν βέβαια και άλλες παραλλαγές του μύθου.

Η Ήρα θηλάζει Ηρακλή.
Εικόνα από ερυθρόμορφη σφαιρική λήκυθο του "Ζωγράφου του Θηλασμού",
έργο του 360-350 π.Χ. από την Απουλία - Βρετανικό Μ (F107).

Στα σανσκριτικά, η Putana (Πουτάνα)[1] δηλητηρίασε το στήθος της, κατ’ εντολήν του Kamsa, για να σκοτώσει τον Κρίσνα, αλλά πέθανε όταν ο Κρίσνα αποστράγγισε την ζωή της… 


Με την δολοφονία της «κακής μητέρας», ο γιος σκοτώνει «σεξουαλικά οδυνηρές μητρικές εικόνες στην ψυχή του», αφήνοντας τις προστατευτικές αβλαβείς εικόνες κι έτσι ενηλικιώνεται και από-γαλα-κτίζεται…


Διακρίνονται έξι βασικά στοιχεία στους δυο μύθους:
-Η τροφός και ο θηλασμός,
-το στήθος (ο μαστός) και το περιεχόμενό του, το γάλα, 
-το τέχνασμα, η κατεργαριά,
-η ζημιά ή η βλάβη,
-το δώρο-χάρισμα,
και 
-οι συνέπειες…

Για περισσότερα ΕΔΩ.




[1] ΣΧΟΛΙΑ Γ. Λεκάκη:

Πρόκειται για μια Rakshasi (δαιμόνισσα) του ινδουισμού, θετή μητέρα του Κρίσνα, για να τον θηλάσει. Πράγματι εκτελεί «την υπέρτατη πράξη της μητρικής αφοσίωσης», αλλά με κακά κίνητρα.
Παριστάνεται με πουλί, που συμβολίζει τον κίνδυνο για ένα βρέφος ή συμβολική η κακή μητέρα. Προς εξευμενισμό, λατρευόταν για την προστασία των παιδιών από (παιδικές) ασθένειες (ευλογιά, κ.ά.)! Όλες οι παιδικές ασθένειες που εμφανίζονται την 3η ημέρα, τον 3ο μήνα ή το 3ο έτος της ζωής ενός παιδιού αποδίδονται στην Putana (βλ. Kumaratantra).

Παραδοσιακή γιορτή με αναπαράσταση της Πουτάνα,
για την προστασία των βρεφών.

Η Putana περιγράφεται με «μαύρο χρώμα, με εκκεντρικό στόμα, προεξέχοντα δόντια, αναμαλλιασμένη, με βρόμικα ενδύματα, πολύ δύσοσμη και με κατοικία ένα άδειο κτήριο» (βλ. ιατρικό κείμενο της Αγιουρβέδα, Sustum Samhita).
Έμεινε εξ αυτής να λέγεται «πουτάνα» κάθε γυναίκα με σκοτεινά κίνητρα και δια της λατινικής putta, puttana κατέληξε να εννοείται η πόρνη.
Υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία - ομάδα παρόμοιων άγριων ινδουιστικών θεοτήτων, που ονομάζονται Matrikas, Yoginis, Grahinis (Seizers), ενώ υπάρχει ομάδα πολλαπλών Putanas σε αρχαία ινδικά κείμενα.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: θηλασμος, γυναικα, μανα, μητερα, Ηρακλης, Κρισνα, σανσκριτικα, Ηρα, απατη, Ερμης, ατιθασος, αθανασια, γαλα, ουρανος, Γαλαξιας, Πουτανα, δηλητηριο, στηθος, Καμσα, τροφος, μαστος, δαιμονας, ινδουισμος, θετη μητερα, βρεφος, ευλογια, 3, στομα, δοντια, δυσοσμια, Αγιουρβεδα, πορνη, Ματρικας, Γιογκινις, Γκραχινις, Σειζερς, Ινδια


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ