Ξεπουλιέται μια εικόνα του αγίου Σισώη, να συναντά τον νεκρό Μέγα Αλέξανδρο!


Ξεπουλιέται μια εικόνα
του αγίου Σισώη,
να συναντά τον νεκρό
Μέγα Αλέξανδρο!



Μια ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ελληνική ΕΙΚΟΝΑ του 17ου αι. με τον ΟΣΙΟ ΣΙΣΩΗ ξεπουλιέται από την Hargesheimer Kunstauktionen του Ντύσσελντορφ / Düsseldorf της Γερμανίας, στις 28 Απριλίου 2018.

Μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως (1452), οι Έλληνες αγιογράφοι επινόησαν / ζωγράφισαν την εικόνα ενός ασκητικού αγίου του 4ου αιώνα, να θρηνεί σε μια έρημο, επάνω από τον ανοικτό τάφο του αυτοκράτορα Μεγάλου Αλέξανδρου (*). Αλλά το σημαντικό είναι ότι έδειχναν και τον νεκρό του Αλεξάνδρου! Συνέδεαν έτσι κωδικοποιημένα την πτώση της Βασιλεύουσας, με τον μέγα Μακεδόνα… Ή τον επιζητούσαν μυστικά, να επανέλθει, διότι μόνον αυτός, ο Παμμέγιστος των Ελλήνων θα μπορούσε να ξαναφέρει πίσω τον χαμένο ελληνισμό…


Αυτή η εικόνα-έκπληξη του Σισώη, είναι μια αλληγορική σκέψη για τον θάνατο, αλλά όχι για τον θάνατο ενός ανθρώπου, αλλά για μιας γήινης Αυτοκρατορίας.
Η εικόνα γρήγορα έγινε δημοφιλής και άρχισε να εμφανίζεται στα ελληνικά μοναστήρια. Γρήγορα επίσης εξαπλώθηκε και σε άλλα μοναστήρια σε όλην την πρώην (κακώς λεγομένη) Βυζαντινή Αυτοκρατορία! Μαζί μ’ αυτήν επανεξαπλώθηκε ο νόστος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ποτέ δεν έσβησε από την σκέψη και την καρδιά των Ελλήνων, κι ούτε πρόκειται!

Η εικόνα (20,7 x 14,8 εκατ.) που ξεπουλιέται (ποια μονή την κλαίει άρα γε;) είναι φιλοτεχνημένη σε ξύλινη πλάκα και επιχρυσωμένο φόντο. Έχει ελάχιστη φθορά και εκτιμάται 18.000 ευρώ!

Το σίγουρο είναι πως ο Παμμέγιστος Έλλην των Αιώνων, ζει! Και θα επανέλθει. Με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Και τότε όλα αυτά τα ξεπουλητάρια-ποντίκια να δούμε πού θα τρέχουν να κρυφτούν!!!

(*) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ιστορία του Σισώη, βλ. Γ. Λεκάκη "Τάματα και αναθήματα".

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ, ΕΙΚΟΝΑ, ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΣΙΣΩΗΣ, ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Ντυσσελντορφ, Ντυσελντορφ, Γερμανια, Μακεδονια, ΣΙΣΣΩΗΣ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ