Μαϊντανοσαλάτα
|
Για να φτιάξουν μαϊντανοσαλάτα προμηθεύονται:
- έξι ματσάκια μαϊντανό,
- 300 γραμμ. μακεδονικό ταχίνι,
- μισό φλυτζάνι χυμό λεμονιού,
- μια σκελίδα σκόρδο λυωμένο,
- τρεις κουταλιές κρύο νερό,
- λίγα καρύδια,
και
και
- αλάτι.
Ανακατεύουν το σκόρδο με λίγο
αλάτι. Προσθέτουν το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, και το νερό. Ανακατεύουν πολύ
καλά. Πλένουν τον μαϊντανό και τον στραγγίζουν. Ρίχνουν από πάνω το έμβαμμα.
Και ξανα-ανακατέβουν.
Παραλλαγή 1η.
Με:
- έξι ματσάκια μαϊντανό,
- μισό φλυτζάνι χυμό λεμονιού,
- δυο ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
- λίγο κους-κους
-φρέσκια ψιλοκομμένη τομάτα,
και
- τρεις κουταλιές κρύο νερό.
Μαϊντανοσαλάτα με κους-κους, κρεμμυδάκι, τομάτα - φωτ. Γ. Λεκάκης. |
Θυμίζω ότι ο μαϊντανός ή μακεδονήσι[1] ή
μαϊντανός μοσχάτος ή μοσχομυριστός[2]
(< carfeuil musque) ή πετροσέλινο περιέχει μεγάλο αριθμό ουσιών που
ωφελούν τον οργανισμό μας. Όπως για παράδειγμα, ίνες (περίπου 10%), 5.000
μονάδες καροτενοειδών (αντιοξειδωτικές ουσίες), διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι. Είναι πλούσιος σε ασβέστιο, αλλά
και σε σίδηρο, περίπου όσο και το συκώτι!
Πρέπει να γνωρίζετε:
Ø
Χρειάζεται καλό πλύσιμο
Ø
Συντηρείται τρεις μέρες, μετά χάνει το 10% της αξίας του.
Ø
Μην ψιλοκόβετε τα φύλλα του μαϊντανού, γιατί οξειδώνονται εύκολα.
Αν θέλετε να τα ψιλοκόψετε οπωσδήποτε, τότε κάντε το με το χέρι, γιατί η επαφή
του με το μαχαίρι επισπεύδει την οξείδωση του.
Ø
Όταν μαγειρεύετε, προσθέστε τον μαϊντανό προς το τέλος.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Ετσι
λέγεται ο μοσχομυριστός μαϊντανός στην Πάτρα.
[2] Στα
Γιάννενα λέγεται μακεδονήσι χωριάτικο.
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκη "Το λεξικό των παραδόσεων".
ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ, ΜΑΙΝΤΑΝΟΣΑΛΑΤΑ. ΣΑΛΑΤΑ, ταχινι, λεμονι, σκορδο, καρυδι, αλατι, κρεμμυδάκια, κους-κους, τοματα, κους κους, μακεδονησι, μοσχατος, μοσχομυριστος, πετροσελινο, ινες, καροτενοειδη, αντιοξειδωτικες ουσιες, βιταμινη C, πορτοκαλι, ασβεστιο, σιδηρος, συκωτι, Πατρα, Πατραι, Αχαια, Ιωαννινα
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook