Τα παιγνίδια-τραινάκια Marklin, που όλοι αγαπήσαμε… τώρα πια είναι και συλλεκτικά!


Τα παιγνίδια-τραινάκια Marklin,
που όλοι αγαπήσαμε…
τώρα πια είναι και συλλεκτικά!



Τα «τραίνα Marklin» (και τα άλλα παιγνίδια της εταιρείας) που εμπνεύσθηκε και φιλοτέχνησε (διότι πρόκειται περί έργων τέχνης!) ο Γερμανός κατασκευαστής παιγνιδιών έχουν ήδη μια ιστορία άνω των 150 χρόνων…
Με έδρα το Göppingen, στην περιοχή Baden-Württemberg της Γερμανίας, η εταιρεία κατασκευής παιγνιδιών Märklin (ή Marklin) ιδρύθηκε το 1859 από τον Theodor Friedrich Wilhelm Märklin.


Η εταιρεία εξειδικεύθηκε σε αξεσουάρ κουκλόσπιτων, κουκλών, κουζινών, λουτρών, καρουσέλ, κλπ. παιγνιδιών για κορίτσια. Στην Γερμανία και σ’ όλην την διεθνή αγορά. Εντυπωσιακά παιγνίδια την εποχή εκείνη περιλάμβαναν σπίτια και άλλα, ζωγραφισμένα στο χέρι, με περίτεχνα κατασκευασμένες σκηνές! Ακολούθησαν παιγνίδια όπως πυροσβεστικά οχήματα ή βρύσες νερού, αντλίες που ψέκαζαν και έχυναν νερό…
Στα τέλη της δεκαετίας του 1880 η Marklin εξαγόρασε την Lutz. Η παραγωγή της επεκτάθηκε και σε μια σειρά μοντέλων σιδηροδρομικών παιγνιδιών: Ατμομηχανές, συρόμενα αμαξοστοιχίας, αλλά και ατμοκίνητα ωκεανοπόρα και θωρηκτά! Ένα ηλεκτρικό δυναμό παρήγαγε μικρό ρεύμα, που τροφοδοτούσε άλλα εξαρτήματα! Όλα μοιάζαν μαγικά αληθινά!


Από το 1935, η Marklin παρήγαγε μικροσκοπικά σύνολα τραίνων 00 κλίμακας. Οι πρώτες ατμομηχανές ήταν η R 700 και η ηλεκτρική RS 700. Με την πάροδο των ετών, η σειρά των μοντέλων κλίμακας 00 επεκτάθηκε. Αλλά η έναρξις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σταμάτησε την παραγωγή. Το 1938 δημιουργήθηκε το τελευταίο από τα μοντέλα LMS και LNER. Η μεταπολεμική παραγωγή επιβραδύνθηκε εξ αιτίας της έλλειψης διαθέσιμων πρώτων υλών.


Στην δεκαετία του 1960, η Marklin ήταν γνωστή κυρίως ως παραγωγός αμαξοστοιχιών κλίμακας HO. Το 1969 αναβίωσε πολλά από τα μοντέλα της, προκαλώντας αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος. Αυτό συνεχίσθηκε με την γραμμή Marklin Maxi και συμπληρώθηκε με τα μοντέλα G Scale. Σήμερα η εταιρεία είναι γνωστή για τα μοντέλα σιδηροδρομικών παιγνιδιών της, σε κλίμακες Z, HO, και G!
Το 1972, η Marklin ξεκίνησε την κλίμαμα 1: 220 Z - το μικρότερο μοντέλο αμαξοστοιχίας στον κόσμο. Ένα σετ χωρούσε σε έναν χαρτοφύλακα!


Η εταιρεία απολάμβανε πάνω από έναν αιώνα επιτυχίας, επιβιώνοντας σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Ωστόσο, η σταθερότητα της Marklin ως οικογενειακή επιχείρηση παιγνιδιών δεν θα διαρκέσει για πάντα…
Αντιμετωπίζοντας ένα αυξανόμενο χρέος και την πτώση των πωλήσεών της, στις αρχές του 2009, η Marklin υπέβαλε αίτηση πτωχεύσεως στο δημοτικό δικαστήριο του Göppingen. Έναν χρόνο και μια μέρα αργότερα, στις 5 Φεβρουαρίου 2010, η Marklin ανακοίνωσε την επιστροφή στην κερδοφορία, μετά από τις εργασίες του διαχειριστή της Michael Pluta. Το 2013, η εταιρεία επέρασε στον όμιλο Simba Dickie… Έκτοτε, η επιχείρηση έχει αποκτήσει πολλά άλλα γνωστά εμπορικά σήματα παιγνιδιών, όπως τα LGB και Trix, τα οποία έχουν γίνει μέλη της οικογένειας Marklin…


Συλλεκτικές τιμές

Σήμερα, η Marklin κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών παιγνιδιών στον κόσμο και παράγει μερικές από τις αμαξοστοιχίες μοντέλα υψηλοτάτης ποιότητος. Οι τιμές για αντίκες είδη της Marklin ποικίλλουν: Από αρκετές εκατοντάδες δολλάρια, ένα ζωγραφισμένο στο χέρι καΐκι της θα μπορούσε να πιάσει πάνω από 250.000 δολλάρια σε μια δημοπρασία!


Ενώ τα αξεσουάρ κουκλόσπιτων και άλλα παιχνίδια για κορίτσια, τείνουν να κοστίζουν εκατοντάδες ή χιλιάδες δολάρια! Τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα και τα καρουσέλ, για παράδειγμα, μπορούν να πιάσουν πάνω από 20.000 δολλάρια και κάποια ξεπερνούν τα 100.000 δολλάρια σε δημοπρασίες!


Οι απλές ατμομηχανές πιάνουν 500-1.500 δολλ. Πιο σύνθετες ατμομηχανές φτάνουν σε πενταψήφια αξία. Ωρισμένες από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ατμού της Marklin, όπως κάποιες που υπάρχουν στο Μουσείο Marklin στην Γερμανία, πιάνουν πολύ πάνω από 100.000 δολ. σε πλειστηριασμούς. Οι ατμομηχανές αυτή της περιόδου συχνά… υποφέρουν από το πολύ παιγνίδι, την χρήση και έχουν σημαντικές ζημιές λόγω της μεγάλης θερμότητας κατά την λειτουργία του ατμού!
Οι ατμομηχανές και τα σετ κλίμακος HO / 00 κυμαίνονται από 800 έως μερικές χιλιάδες δολλάρια. Μερικά από τα πιο σπάνια τρένα φθάνουν χιλιάδες δολλάρια σε πλειστηριασμούς. Το πιο σπάνιο από αυτές τις εκδόσεις είναι η ατμομηχανή E 800 LMS, που πωλείται σε ένα σετ με τρία λεωφορεία - έχει πιάσει πάνω από 20.000 δολλάρια σε δημοπρασία!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ άρθρα για την Marklin, ΕΔΩ και ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ, ΤΡΑΙΝΑ, ΤΡΑΙΝΑΚΙΑ, ΚΑΡΟΥΣΕΛ, ΤΡΕΝΑ, ΤΡΕΝΑΚΙΑ, ΤΡΑΙΝΟ, ΤΡΑΙΝΑΚΙ, ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ, ΚΑΡΟΥΖΕΛ, ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΠΑΙΓΝΙΔΙ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ