Ξεπουλιέται αρχαίο αγαλματίδιο από την Βοιωτία, με έναν γέρο με ευσεβείς πόθους στύσης! Και το γκροτέσκο γεννήθηκε στην Ελλάδα!


Ξεπουλιέται αρχαίο αγαλματίδιο
από την Βοιωτία,
με έναν γέρο
με ευσεβείς πόθους στύσης!

Και το γκροτέσκο γεννήθηκε στην Ελλάδα!



Τα «κωμικά» / comic plays ήταν μια σημαντική κατηγορία γλυπτών ειδωλίων, που έγιναν όλο και πιο δημοφιλή κυρίως κατά την ελληνιστική περίοδο. Εξελισσόμενα έδωσαν χαρακτήρες όπως ο «θυμωμένος γέρος», ο «καυχησιάρης στρατιώτης», ο «πονηρός σκλάβος», κ.ά.
Αυτά τα θέματα και αυτοί οι χαρακτήρες, έδωσαν ειδώλια κυρίως από τερακότα, που απεικόνιζαν αυτό που αργότερα η Δύση θα ονομάσει «γκροτέσκο», φαρσοκωμικά δοσμένα όργανα, συχνά παραμορφωμένα, μεγάλες και γεμάτες κοιλιές και μάσκες.
Αυτά τα αγαλματίδια έπαιξαν έναν αποτροπαϊκό ρόλο. Χρησιμοποιήθηκαν για ν’ αποτρέψουν το «κακό μάτι» και για να προστατεύσουν τον ιδιοκτήτη τους από βλάβες, ασθένειες, μαγείες, κλπ... Άλλοτε είχαν και έναν χιουμοριστικό, σαρκαστικό, σατιρικό-σατυρικό, καυστικό, δεικτικό, καταγγελτικό ρόλο στην κοινωνία.
Και αφιερώνονταν από άνδρες και γυναίκες!
Αυτοί οι τύποι αγαλματιδίων, με κύριο κέντρο παραγωγής τους την Βοιωτία, έχουν βρεθεί σε ολόκληρον τον τότε ελληνικό κόσμο, έως και την Ισπανία!

Τώρα γιατί τα λέγω αυτά;
Διότι ένα κεραμικό αγαλματίδιο (έργο τέχνης του 4ου - 3ου  αιώνα π.Χ.) από την Βοιωτία – ή βοιωτικής παραδόσεως και τέχνης - με έναν κωμικό (μάλλον ηθοποιό), που φορά μάσκα ενός ηλικιωμένου ανδρός, ένα καπέλλο σε σχήμα φαλλού, από το οποίο κρέμονται επίσης φαλλόσχημες λαβές στο πλάι, έναν μανδύα ανοικτό μπροστά, σαν να είναι επιδειξίας, για να εκθέσει την μεγάλη κοιλιά και τον μεγάλο όρθιο φαλλό του, ευσεβή πόθο κάθε γέρου, ξεπουλιέται από την TimeLine Auctions στην Αγγλία, στις 22 Μαΐου 2018!
Ο καθισμένος σε μια πλατειά καρέκλα γέρος, φέρει και ίχνη χρωστικής!
Το αγαλματίδιο ζυγίζει 595 γραμμάρια, και έχει ύψος 21 εκατοστά.
Είναι, λένε, «ιδιοκτησία ενός αρχαιοσυλλέκτη από το Mayfair του Λονδίνο, ο οποίος το απόκτησε στην δεκαετία του 1970 και του 1980».
Καραμπινάτο ψέμα: Ποια δεκαετία; Το 1970-1980 ή το 1980-1990; Πώς ένα αντικείμενο αποκτάται κατά την διάρκεια μιας… ολόκληρης δεκαετίας; Δεν θυμάται ο ανώνυμος «αρχαιοσυλλέκτης από το Mayfair» ούτε πότε το απέκτησε; Φυσικά δεν θα θυμάται πού έχει και τα… νόμιμα παραστατικά «αγοράς» του…
Οι ξεπουλητάδες της αρχαίας ελληνικής τέχνης σκοπεύουν να πιάσουν 10.000 λίρες, από κάθε ανώμαλο που θα θελήσει να έχει ένα τέτοιο αρχαίο πρωτότυπο αγαλματίδιο στο σπίτι του και να το επιδεικνύει, χασκογελώντας με τους επίσης ανώμαλους γλυπτοφιλικούς φίλους του, στα ιδιωτικά πάρτυ που θα δίνει για τις ορέξεις τους!... Και θα ηδονίζονται όλοι και μόνο που θα έβλεπαν τα… προσόντα του κοιλαρά του ειδωλίου, που πολύ θα ήθελαν να τα είχαν… Είστε σκέτη αηδία!

Καμμιά τέχνη δεν πλάθεται για τα ανώμαλα μάτια κανενός, μέσα από τα οποία βλέπει μόνο την διαστροφή του! Πλάθεται για να τέρπει και να εκτίθεται στα μουσεία, να είναι ορατή και προσβάσιμη στην κοινή θέα! Και ειδικώς τα αρχαία αντικείμενα, ως ένα μέρος ενός όλου, να δίνουν μια πλήρη εικόνα του πολιτισμού της περιοχής που φιλοτεχνήθηκε, της εποχής που φιλοτεχνήθηκε. Όποιος το παρεμποδίζει αυτό, και δεν το καταλαβαίνει είναι… έτσι κι αλλιώς ανώμαλος!

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΕΡΩΣ, ΣΤΥΣΗ, ΦΑΛΛΟΣ, κωμικα ειδωλια, θυμος γερος, καυχημα στρατιωτης, πονηρια, σκλαβος, τερακοτα, γκροτεσκο, κοιλια, μασκα, αποτροπαικα, κακο ματι, ασθενεια, μαγεια, χιουμορ, σαρκασμος, σατιρα, σατυρα, καυστικο, καταγγελια αγαλματιδιο, Βοιωτια, Ισπανια, κωμικος ηθοποιος, κωμωδια, ηλικιωμενος ανδρας, καπελλο, καπελο, φαλλοσχημο, μανδυας, επιδειξιας, καρεκλα χρωστικη, Λονδινο, ανωμαλοι, γλυπτοφιλια, ανωμαλια, διαστροφη, δημοπρασια, αρχαιοκαπηλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ