Αρχαίο ελληνικό χαλκιδικό κράνος, απ’ το Sotheby's ξανα-ξεπλένεται και ξανα-ξεπουλιέται τώρα…


Αρχαίο ελληνικό χαλκιδικό κράνος,
απ’ το Sotheby's
ξανα-ξεπλένεται
και ξανα-ξεπουλιέται
τώρα…Ένα εντυπωσιακό αρχαίο ελληνικό χαλκιδικού[1] τύπου κράνος, από σφυρήλατο χαλκό, που βρέθηκε, λένε, «στην Μεγάλη Ελλάδα / Magna Graecia, περιοχή της Αδριατικής» (σ.σ.: Πολύ βολικό… Μήπως βρέθηκε σε διεθνή χωρικά ύδατα;;;), έργο τέχνης και τεχνολογίας του 5ου - 4ου αιώνα π.Χ. ξεπουλιέται στις 26 Απριλίου 2018, από την Artemis Gallery, με την επισήμανση ότι είχε «εμφανισθεί» και σε δημοπρασία του Sotheby's.

Εκτιμάται… 35.000 δολλάρια!

Το χαλκιδικό κράνος, μας λένε, δημιουργήθηκε για να βελτιώσει το κορινθιακό κράνος, καθώς ο σχεδιασμός του επέτρεπε την καλύτερη όραση και ακοή. Επί πλέον, ήταν πολύ ελαφρύτερο και λιγότερο επαχθές από άλλα ελληνικά κράνη. Διακρίνεται από καμπύλα κομμάτια στα μάγουλα.
Διατίθεται με «προσαρμοσμένη βάση» και έχει μέγεθος 22,2 Χ 34,6 εκατ. συμπεριλαμβανόμενης της βάσης!!!
Για να «πιάσει» μεγαλύτερη τιμή, μας ενημερώνουν πως «είναι ενδιαφέρον ότι τα χαλκιδικά κράνη συνέχισαν να τα φορούν οι πολεμιστές από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου» ενώ «το χαλκιδικό κράνος αργότερα εξελίχθηκε στο αττικό κράνος των κλασσικών πολεμιστών».
Και μας ενημερώνουν ότι «χαλκιδικά κράνη μπορούν να βρεθούν σε ελίτ(!!!) συλλογές μουσείων, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης και το Βρετανικό Μουσείο»… (σ.σ.: Τα επίσημα κλεπταποδοχεία δηλαδή… και ούτε λόγος για κάποιο ελληνικό μουσείο, που έχει νόμιμα τέτοια κράνη! Αλλά «όμοιος ομοίω»…)

Η «προέλευσή» του, λένε, είναι από συλλογή κάποιου ιδιώτη από το Μανχάταν (Νέας Υόρκης, ΗΠΑ), που αποκτήθηκε από το Sotheby's (Λονδίνο, 8.7.1991, παρτίδα 361).

Σημειώνω, πως ότι, επειδή αγοράσθηκε από τον πολλά βαρύ Οίκο Sotheby's του Λονδίνου, δεν σημαίνει ότι νομιμοποιήθηκε, ξεπλύθηκε και ότι είναι νόμιμη η κατοχή του από κανέναν! Δικαίωμα κτήσεως αυτού του κράνους έχουν η Ελλάς και η Ιταλία, που πρέπει να συνεργασθούν για να επιστρέψει πίσω…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:


[1] Λέγεται έτσι διότι αυτού του τύπου τα κράνη, πρωτοκατασκευάσθηκαν προέρχονται από την πόλη της Χαλκίδας στην Εύβοια!

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΧΑΛΚΙΔΙΚΟ ΚΡΑΝΟΣ, ΕΥΒΟΙΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΡΑΝΟΣ, ΑΤΤΙΚΗ, ΑΤΤΙΚΟ ΚΡΑΝΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΣΟΘΜΠΙΣ, Μητροπολιτικο Μουσειο Τεχνης Νεας Υορκης, Βρετανικο Μουσειο, ΧΑΛΚΙΔΑ, ΧΑΛΚΙΣ, ΙΤΑΛΙΑ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ