«Έφυγε» από την ζωή ο Κώστας Λιάσκας


«Έφυγε» από την ζωή
ο Κώστας Λιάσκας

Έφυγε από την ζωή, στις 7.5.2018, ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Λιάσκας. Γεννήθηκε στην Μακρακώμη Φθιώτιδος και ανέπτυξε ιδιαίτερους δεσμούς με τη Λήμνο. Υπήρξε ο μακροβιότερος Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκπροσωπώντας με συνέπεια τον τεχνικό κόσμο της χώρας.
Ο Κώστας Λιάσκας, ήταν πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών  μηχανικών  της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Υπηρέτησε με συνεχείς θητείες, συνολικά επί 24 χρόνια, τη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ενώ από το 1988 έως το 2002 θήτευσε συνεχόμενα για 12 έτη στη θέση του Προέδρου του ΤΕΕ, με 4 συνεχόμενες θητείες. Διετέλεσε 3 φορές υπουργός ΠΕΧΩΔΕ: στις υπηρεσιακές Κυβερνήσεις Γρίβα (τις περιόδους Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 1989 και Μαρτίου-Απριλίου 1990) και στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (την περίοδο Νοεμβρίου 1989 – Μαρτίου 1990). Ο εκλιπών ήταν από τους πρωτοστάτες για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα από το 1990, ενώ από το 2000 ήταν Μέλος της πενταμελούς Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».
Παράλληλα με τη συμμετοχή του στα κοινά, ακολούθησε μια συνεχή και δημιουργική επιστημονική επαγγελματική πορεία, ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, ενώ δραστηριοποιήθηκε σε κατασκευές δημόσιων έργων, καθώς και μελέτες-κατασκευές ιδιωτικών έργων. Ασχολήθηκε επιτυχώς με τον προγραμματισμό και τη διοίκηση έργων, ως σύμβουλος διαχείρισης, καθώς επίσης και με τους τομείς των τουριστικών επιχειρήσεων και ενεργείας.
Ο Κώστας Λιάσκας σφράγισε με τη δράση και παρουσία του τον επιστημονικό και επαγγελματικό στίβο των μηχανικών, αλλά και τη δημόσια ζωή, καθώς πάλεψε για την προάσπιση των δικαιωμάτων του τεχνικού κόσμου της χώρας.
Ο Κώστας Λιάσκας έλαβε πολλές φορές μέρος σε κοινές εκδηλώσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και του Ελληνικού ICOMOS. Το Ελληνικό ICOMOS, που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, βοηθήθηκε ουσιαστικά και αποφασιστικά στο έργο του από τη σταθερή και συνεχή βοήθεια και στήριξε που απολάμβανε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ενασχόλησης του Κώστα Λιάσκα με τα κοινά, από όλες τις θέσεις στις οποίες υπηρέτησε. Για τον λόγο αυτό το Ελληνικό ICOMOS νοιώθει φτωχότερο, γιατί απώλεσε έναν ειλικρινή φίλο.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑπολιτικος μηχανικος, Λιασκας, Μακρακωμη, Φθιωτιδα, Λημνος, Τεχνικο Επιμελητηριο Ελλαδας, ΤΕΕ, Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης, ΑΠΘ, Ανωτατη Σχολη Οικονομικων και Εμπορικων Επιστημων, ΑΣΟΕΕ, ΥΠΕΧΩΔΕ, Γριβας, Ζολωτας, Ολυμπιακοι Αγωνες, Αθηνα 2004, ICOMOS, νομος Φθιωτιδας, νομος Φθιωτιδος, Φθιωτις
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ