Η Παναγιά δίνει το στήθος της στο παιδί της! Άγνωστο έργο του Τιντορέττο!


Η Παναγιά δίνει το στήθος της
στο παιδί της!

Άγνωστο έργο του Τιντορέττο!



Ένας ζωγραφικός πίνακας του 16ου αι. με τίτλο «Madonna με Παιδί» του Tintoretto, που ποτέ δεν έχει ξαναδεί το κοινό δημοπρατείται από την GWS Auctions, στις 26.5.2018. Ελπίζουν να «πιάσει» 10.000 δολλάρια!
Αυτό το υπέροχο έργο της αναγεννησιακής τέχνης απεικονίζει την Παναγία ως Μαντόνα (πρότυπο από αρχαία ελληνικά ειδώλια), με το παιδί της βρέφος στο στήθος της! Ιερή στιγμή για κάθε μάνα! Το στήθος της φαίνεται! Αλλά αυτό κάποτε εθεωρείτο αιρετικό και βλασφημία στην εκκλησιαστική (κυρίως δυτική) τέχνη! Γι’ αυτό και αυτού του τύπου τα έργα σπανίζουν…
Το έργο ανήκε, λένε οι δημοπράτες, στην Δυναστεία των de Medici. Σύμφωνα με την οικογένεια, το κομμάτι αυτό δημιουργήθηκε από τον φημισμένο καλλιτέχνη της Αναγέννησης, Tintoretto και ήταν δώρο στην οικογένεια de Medici. Δόθηκε στην οικογένεια στην Βενετία απ’ ευθείας από τον καλλιτέχνη. Το κομμάτι αυτό δόθηκε από τον Vincenzina Berardelli de Medici ως γαμήλιο δώρο στον γιο του Alessandro de Medici, ο οποίος αργότερα πέρασε το κομμάτι στον γιο του, πρίγκηπα Lorenzo de Medici.
Ο Tintoretto συνδέθηκε με την οικογένεια de Medici, καθώς ο πατέρας του ήταν βαφέας, που είχε στενή εργασιακή σχέση με την οικογένεια, η οποία ήταν από τους μεγαλύτερους εμπόρους μετάξης της Αναγέννησης!
Το έργο (45 x 139 εκατ.) δεν έχει αποκατασταθεί ποτέ!
Το έργο αυτό θα μεταβιβασθεί στην ιταλική Επιτροπή Πολιτισμού για να φωτογραφηθεί και να τεκμηριωθεί στον κατάλογο των ιταλικών έργων, προτού αποσταλεί στον νικητή της δημοπρασίας.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ζωγραφικη, Τιντορεττο, Αναγεννηση, βρεφος, βρεφοκρατουσα, γαλακτοτροφουσα, στηθος, μανα, αιρετικο, βλασφημια, εκκλησιαστικη τεχνη, Μεδικοι, Τιντορετο, Βενετια, μεταξι, Παναγια, Ιησους Χριστος


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ