Ο Ουλφρίκος είναι ο πρώτος Βυζαντινός πρέσβυς στην Αγγλία! Έκανε δώρο ένα… λείψανο του αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου!!!


Ο Ουλφρίκος
είναι ο πρώτος
Βυζαντινός πρέσβυς
στην Αγγλία!

Έκανε δώρο ένα… λείψανο
του αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου!!!



Ελάχιστα γνωρίζουμε αυτήν την πρεσβεία και το πλαίσιό της.
Κι όμως ο Wlfricus / Ουλφρίκος – που στην Αγγλία έγινε Wulfric - του Lincoln είναι τεκμηριωμένα ο πρώτος βυζαντινός πρεσβευτής στην Αγγλία. Και αυτό συνέβη στις αρχές του 12ου αιώνος.
Η μόνη αναφορά για τον Wulfric του Lincoln και την πρεσβεία του, που έγινε για λογαριασμό του Βυζαντινού αυτοκράτορος Αλέξιου Α΄ Κομνηνού, ευρίσκεται στην Ιστορία της Εκκλησίας του Abingdon.
Πιστεύεται ότι έχει γραφτεί από έναν μοναχό του αββαείου του Abingdon, ο οποίος ήταν, προφανώς, σύγχρονος του ηγουμένου του Abingdon, Faritius (το 1117). Το κείμενο έφτασε στην τελική μορφή του στην δεκαετία του 1160.
Η πρεσβεία του Wulfric του Lincoln στην Αγγλία επιβεβαιώνεται από την επίσκεψή του στο Abingdon και το δώρο που προσκομίζει στο αββαείο: Ένα… λείψανο του... αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου στον ηγούμενο Faritius!
Στον παραπάνω χάρτη σημειώνεται πού ευρέθησαν βυζαντινά νομίσματα και σφραγίδες του 11ου-12ου αιώνα στην Βρετανία. Οι δύο μεγάλες συγκεντρώσεις νομισμάτων και σφραγίδων που παρουσιάζονται σε αυτόν τον χάρτη αντιπροσωπεύουν ευρήματα από το Winchester και το Λονδίνο (εικ.: C. R. Green) - ΠΗΓΕΣ: PAS, EMC, de Jersey 1996, Biddle 2012 και Kelleher 2012.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΑΓΓΛΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΟΥΛΦΡΙΚΟΣ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΑΒΒΑΕΙΟ ΑΜΠΙΝΓΚΤΟΝ, ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΦΑΡΙΤΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ΛΕΙΨΑΝΟ, ΛΕΙΨΑΝΟΛΑΤΡΕΙΑ, ΧΑΡΤΗΣ, ΟΥΛΦΡΙΚΟΥΣ, ΛΙΝΚΟΛΝ, ΛΕΙΨΑΝΑ



Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ