Αρχαία λουτρά, μακεδονικών χρόνων, ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο


Αρχαία λουτρά,
μακεδονικών χρόνων,
ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο



Μια αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή του Ανώτατου Συμβούλιου Αρχαιοτήτων αποκάλυψε τμήματα ενός τεράστιου κτηρίου από κόκκινο τούβλο, κατά την διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο San El-Hagar στο Gharbia Governorate.
Ο δρ. Ayman Ashmawy, επί κεφαλής των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, εξήγησε ότι το ανακαλυφθέν κτήριο, πιθανότατα, αποτελεί μέρος ενός λουτρού, που χρονολογείται από την εποχή των ελληνικών (μακεδονικών) χρόνων. Έχει μήκος περίπου 16 μέτρα και το πλάτος 3,5 x 1,80 μέτρα.


Η αποστολή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της κατά τις επόμενες περιόδους, για ν’ αποκαλύψει περισσότερα μέρη του κτηρίου και την λειτουργία του. Η αποστολή βρήκε επίσης κεραμικά αγγεία, λυχνάρια, ειδώλια από τερακότα, χάλκινα εργαλεία, μια πέτρα, χαραγμένη με ιερογλυφικά, και ένα μικρό άγαλμα ενός κριού.
Από την πλευρά του, ο δρ. Saeed Al-Asal, επί κεφαλής της αποστολής, εδήλωσε ότι τα σημαντικότερα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν είναι ένα χρυσό νόμισμα του Μακεδόνα βασιλέα Πτολεμαίου Γ΄, το οποίο κατασκευάσθηκε κατά την διάρκεια του βασιλιά του Πτολεμαίου Δ΄ προς μνήμη του πατέρα του. Η διάμετρος του κέρματος είναι 2,6 εκατ. και ζυγίζει περίπου 28 γραμμ. Είναι διακοσμημένο με ένα πορτραίτο του Πτολεμαίου Γ', που φορά ηλιακό στέμμα και βαστά τρίαινα, και στην άλλη πλευρά φέρει το Κέρας της Αμάλθειας (σύμβολο Ευημερίας) και το όνομα του Μακεδόνα βασιλιά!


ΠΗΓΗ: Υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, 23.5.2018.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΛΟΥΤΡΑ, ΧΑΓΚΑΡ, ΓΚΑΡΜΠΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ, ΚΡΙΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, ΗΛΙΟΣ, ΚΕΡΑΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ, ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΡΙΑΙΝΑ, ΝΟΜΙΣΜΑ, ΛΟΥΤΡΟ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ