Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Μοραβία αρχαίο ειδώλιο, ίσως εκ Θεσσαλίας, 3.200 χρόνων


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν
στην Μοραβία αρχαίο ειδώλιο,
ίσως εκ Θεσσαλίας,
3.200 χρόνων!



Ο Τσέχος αρχαιολόγος Miroslav Popelka και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ένα μοναδικό γλυπτό, κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών στο χωριό Otrokov στο Zlin, μια πόλη στην νοτιοανατολική Μοραβία.
Η ανακάλυψις έγινε σε σωστική ανασκαφή, κατά την κατασκευή του τσέχικου εθνικού αυτοκινητοδρόμου D55, σε βάθος περίπου 2 μέτρων. Το μικρό άγαλμα, κατά πάσαν πιθανότητα, ανήκει στην νεώτερη Εποχή του Χαλκού, της επονομαζόμενης «κουλτούρας του Lusatian». Εκτιμάται ότι έχει ηλικία περίπου 3.200 χρόνων.
«Αυτό είναι το πρώτο τόσο σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα για την χώρα», είπε ο κ. Popelka. Το τέχνεργο έχει περίπου 12 εκατ. ύψος. Ομοιάζει με αρσενικό ειδώλιο. Ορισμένα μέρη του είναι σπασμένα. Η μύτη του, ωστόσο, είναι σε καλή κατάσταση. Στο κέντρο του σώματος υπάρχει μια χάλκινη διακόσμηση.
«Είναι σίγουρα μια σημαντική ανακάλυψη!», εδήλωσε ο κ. Popelka, προσθέτοντας ότι ενώ οι γυναικείες μορφές είναι αρκετά χαρακτηριστικές για διάφορες περιόδους εκείνης της εποχής, η ανακάλυψις ανδρικού ειδωλίου είναι στην πραγματικότητα μια εξαιρετική ευκαιρία.
Το γλυπτό βρίσκεται τώρα στο εργαστήριο και αναμένεται να εκτεθεί στο Μουσείο της Νοτιοανατολικής Μοραβίας στο Zlin, δήλωσε η κ. Jana Langova του αρχαιολογικού τμήματος του Μουσείου.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης αρκετά κεραμικά δοχεία, χάλκινους άξονες και άλλα μικρά αντικείμενα. Η έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι.

ΠΗΓΗ: Xinhuanet, 10.5.2018.

Σημειώνω, πως το ειδώλιο είναι σταυρόσχημο, πτηνόμορφο και μοιάζει να είναι εκ Θεσσαλίας.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ποπελκα, γλυπτο, Οτροκοφ, Ζλιν, Μοραβίια, Τσεχια, Εποχη Χαλκου, κουλτουρα του Lusatian, ειδωλιο, Λανγκοβα, κεραμικα, δοχειο, χαλκινα, αξονας, σταυροσχημο, πτηνομορφο, Θεσσαλια, πολιτισμος Lusatian, Λουζατιανος


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ