Ένα αρχαίο υδραγωγείο μήκους τουλάχιστον 50 χλμ.! Στην ΑΚΤΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ ΠΡΕΒΕΖΗΣ


Ένα αρχαίο υδραγωγείο
μήκους τουλάχιστον 50 χλμ.!

ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ ΠΡΕΒΕΖΗΣ


Το υδραγωγείο της Νικοπόλεως, της πόλεως που ίδρυσε ο Οκταβιανός Αύγουστος εις ανάμνησιν της νίκης του, στην Ναυμαχία του Ακτίου (2 Σεπτεμβρίου 31 π.Χ.), διένυε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων: Από την πηγή στο (νυν Δ. Δ.) Αγίου Γεωργίου (του Δήμου Φιλιππιάδος Πρεβέζης) έως τα τείχη της πόλεως!
Από την πηγή χωριού Αγίου Γεωργίου, που αναβλύζει σε απόλυτο υψόμετρο 112,97 μ., με μέση ετήσια παροχή νερού 2,61 m3/s, υδρεύονται σήμερα στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους οι νομοί Άρτης, Πρεβέζης και Λευκάδος!
Η κατασκευή του υδραγωγείου αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα της υδραυλικής μηχανικής, κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους, στην ηπειρωτική Ελλάδα, συγκρίσιμο με τα μεγάλα υδραγωγεία της Κορίνθου και των Αθηνών!
Στην διάλεξη(*) των δρ. Αρχαιολογίας  Κ. Λ. Ζάχου και του αρχιτέκτονος μηχανικού Λ. Λεοντάρη παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας του υδραγωγείου, επιχειρώντας τον προσδιορισμό των οικοδομικών φάσεων του μνημείου και της χρονολόγησής των, την πορεία του στο ορεινό ανάγλυφο της Ηπείρου και την λειτουργία του ως κύριου προμηθευτή νερού της πόλεως.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο της υδραυλικής μηχανικής στον ελλαδικό χώρο!

(*) Η διάλεξις δόθηκε στις 17.5. 2018, στο αμφιθέατρο 02 στο κτήριο Αβέρωφ, στην σειρά Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ - Σπουδαστήριο Iστορίας και Θεωρίας της Aρχιτεκτονικής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την Ήπειρο, βλ. Γ. Λεκάκη "'Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε στο 5".

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: υδραγωγειο, Νικοπολις, Οκταβιανος Αυγουστος, Ναυμαχια Ακτιου, Σεπτεμβριος, Αγιος Γεωργιος, Φιλιππιαδα, νομος Πρεβεζης, νομος Πρεβεζας, Πρεβεζα, Νικοπολη, Ακτιο, πηγη, νομος Αρτης, νομος Λευκάδος, νομος Αρτας, νομος Λευκάδας, Αρτα, Λευκάδα, υδραυλικη, μηχανικη, Κορινθος, Αθηνα, Ζαχος, Λεονταρης, Αρχιτεκτονικη, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, υδραγωγεια, Ακτια


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ