Πρωτόγονο εγκοιμητήριο από τον 7ο αι. π.Χ. με ιερό πηγάδι απεκαλύφθη κάτω από το Άβατον του Ασκληπιείου Επιδαύρου! Ο «βωμός του Απόλλωνος» ήταν βωμός της χθόνιας υποστάσεως του Ασκληπιού συνδεδεμένος με την Θόλο από το 600 π.Χ.


Πρωτόγονο εγκοιμητήριο
από τον 7ο αι. π.Χ.
με ιερό πηγάδι
απεκαλύφθη
κάτω από το Άβατον
του Ασκληπιείου Επιδαύρου!

Ο «βωμός του Απόλλωνος»
ήταν βωμός της χθόνιας υποστάσεως
του Ασκληπιού
συνδεδεμένος με την Θόλο
από το 600 π.Χ.


 Από το 2010 η Επιτροπή Συντήρησης των Μνημείων Επιδαύρου (ΕΣΜΕ) διεξήγαγε στο πλαίσιο των εργασιών αναστήλωσης ανασκαφές στα βαθύτερα στρώματα του Ιερού του Ασκληπιού. Οι ανασκαφές αυτές μετά το τέλος της θητείας της ΕΣΜΕ συνεχίζονται από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμβάλλουν καίρια στην έρευνα των πρωίμων φάσεων της λατρείας στην Επίδαυρο:
Μια μικρή στοά του 6ου π.Χ. αι., πιθανότατα ένα πρωτόγονο εγκοιμητήριο αποκαλύφθηκε κάτω από το Άβατον. Μπροστά της λειτουργούσε ήδη το ιερό πηγάδι. Στις στάχτες του βωμού τέφρας μέσα στο Κτήριο Ε βρέθηκε κεραμεική που ανεβάζει τις αρχές της λατρείας στον ύστερο 7ο π.Χ. αι. Αποδεικνύεται ότι εκεί υπήρξε πρώτα ο βωμός, στην συνέχεια κτίσθηκε ένας μικρός οίκος στα ΒΔ. του, που ενσωματώθηκε αργότερα στην βόρεια στοά του Κτηρίου Ε, το οποίο ήταν ο χώρος των αιματηρών θυσιών και του τελετουργικού γεύματος πριν κτισθεί το μεγάλο εστιατόριο. Ο αποκαλούμενος «βωμός του Απόλλωνος στα δυτικά του Κτηρίου Ε αποδείχθηκε ότι ήταν ο βωμός της χθόνιας υπόστασης του Ασκληπιού και λειτούργησε ήδη περί το 600 π.Χ.
Ο προσανατολισμός του και η αξονική σχέση του με την Θόλο οδήγησε την έρευνα στην αναζήτηση στοιχείων προγενέστερης λατρείας κάτω από την Θόλο, με τα οποία ο βωμός ήταν συνδεδεμένος. Ήδη μια μεγάλη πυρά βαθειά μπροστά στην Θόλο φαίνεται να ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις αυτές…

ΠΗΓΗ: Από διάλεξη του κ. Βασιλείου Λαμπρινουδάκη, ομότ. καθηγητή ΕΚΠΑ, με τίτλο «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ: ΟΙ ΠΡΩΙΜΕΣ ΦΑΣΕΙΣ», που δόθηκε στα πλαίσια των «Διαλέξεων της Πέμπτης», την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, που διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.5.2018.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΕπιτροπη Συντηρησης Μνημειων Επιδαυρου, αναστηλωση, ανασκαφη, Ιερο Ασκληπιου, Επιδαυρος, στοα, εγκοιμητηριο, Αβατον, Αβατο, πηγαδι, βωμος, τεφρα, κεραμεικη, λατρεια, αιματηρη θυσια, τελετουργικο γευμα, εστιατοριο, Απολλων, Απολλωνας, χθονια υποσταση, Ασκληπιος, Θολος, Λαμπρινουδακης, ΕΚΠΑ, ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ, χθονιος, Αργολις, Αργολιδα, νομος Αργολιδας, νομος Αργολιδος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ