Η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους, στα νησιά τους, και όχι να γίνονται… σκηνικά για το κάθε video clip της κάθε Beyonce…


Η Αφροδίτη της Μήλου
και η Νίκη της Σαμοθράκης
πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους,
στα νησιά τους...

...και όχι να γίνονται… σκηνικά
για το κάθε video clip
της κάθε Beyonce…


Ο Δήμος της Μήλου εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:
«Όπως ενημερωθήκαμε από τον ελληνικό και διεθνή ηλεκτρονικό Τύπο, η διοίκηση του Μουσείου του Λούβρου επέτρεψε την κινηματογράφηση του νέου video clip της (διάσημης τραγουδίστριας) Beyonce και του JayΖ εντός του μουσείου, με κύριους «πρωταγωνιστές», τις μοναδικές ελληνικές αρχαιότητες που φιλοξενούνται εκεί, το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης και το μοναδικό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, της δικής μας «ξενητεμένης θεάς».


Το γεγονός ότι ακόμα και μία καλλιτέχνιδα με διεθνή απήχηση, όπως η Beyonce, επέλεξε να πλαισιωθεί από μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, ενισχύει την διαχρονική τους αξία. Πολύ περισσότερο, όταν ειδικά η περίπτωση της Αφροδίτης, εκτός από μνημείο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί και το σύμβολο της Μήλου. Ένα σύμβολο, που παραμένει σε κατάσταση ομηρείας, στερώντας το δικαίωμα του επαναπατρισμού του, εκεί όπου ανήκει.
Εμείς οι κάτοικοι της Μήλου, υψώσαμε εδώ και καιρό την φωνή του δικαίου, και μαζί με τους χιλιάδες φίλους και υποστηρικτές του νησιού μας, έχουμε καλέσει την παγκόσμια κοινότητα να ευαισθητοποιηθεί και να πλαισιώσει την καμπάνια μας για την διεκδίκηση του επαναπατρισμού του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, με μότο takeaphroditehome. Η Μήλος μπορεί να είναι ένα μικρό νησί του Αιγαίου, αλλά έχει δυνατή φωνή και αδιαμφισβήτητο δίκιο.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο video clip θα λειτουργήσει ως μια ακόμα υπενθύμιση για το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το σύμβολό μας και ποιοι το παραχωρούν ερήμην μας ως "σκηνικό" για δεξιώσεις και κινηματογραφήσεις με μοναδικό στόχο την προβολή του Μουσείου και τα εμπορικά οφέλη του.
Η Δημοτική Αρχή Μήλου απευθύνει δημόσια πρόσκληση στην ίδια τη δημοφιλή τραγουδίστρια να επισκεφτεί το νησί μας για να δεi από κοντά την πατρίδα της Αφροδίτης, την γη όπου εκείνη "γεννήθηκε"».



ΤΟ CONCEPT ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

«Η Αφροδίτη βρίσκεται στο Παρίσι, ανάμεσα σε άλλα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα ξένο σώμα στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Αυτό υποδηλώνεται από το δυσανάλογο μέγεθος της σε σχέση με τα υπόλοιπα μνημεία, αλλά κυρίως από το εντελώς διαφορετικό χρώμα της. Η συγκεκριμένη δε απόχρωση την κάνει πιο ανθρώπινη και πιο ζωντανή, σε σχέση με το υπόλοιπο φόντο του επιβλητικού Παρισιού.
Από την άλλη πλευρά η Μήλος είναι ο φυσικός της χώρος, είναι ένας χώρος που την περιμένει νοσταλγικά να επιστρέψει, γι’ αυτό υπάρχει και το ολόγραμμα στο συγκεκριμένο σημείο του βράχου. Είναι ο χώρος που αποτελεί μέρος της υπόστασής της γιατί εκεί βρέθηκε και από εκεί αφαιρέθηκε βίαια.
Από την αρχή η εφαρμογή προτρέπει τον επισκέπτη να μετακινήσει την Αφροδίτη στο σπίτι της. Μόλις πραγματοποιηθεί αυτή η τόσο απλή και συνάμα τόσο μεγαλειώδης κίνηση, η Αφροδίτη γίνεται ένα με το νησί. Χωρίς υπερβολές, χωρίς άλλα μεγαλειώδη μνημεία να την περιστοιχίζουν… μόνο ένας βράχος και μια χούφτα κυκλαδόσπιτα… αυτά της λείπουν, αυτά χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένη…»

Για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στον Δήμο Μήλου.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ, ΜΗΛΟΣ, ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΣΑΜΠΟΘΡΑΚΗ, ΠΑΡΙΣΙ, ΛΟΥΒΡΟ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΥΒΡΟΥ, ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΘΡΑΚΗ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ