Βάκχος και Αριάδνη εορτάζουν την επιστροφή του από την εκστρατεία του στην Ασία!

Βάκχος και Αριάδνη
εορτάζουν στην Νάξο
την επιστροφή του
από την εκστρατεία του
στην Ασία!


Βάκχος και Αριάδνη στην Νάξο.
Πίνακας του Fr. Marot.

Οι δύο κεντρικές μορφές αυτού του σπάνιου πίνακα «Bacchus and Ariadne on the Island of Naxos» είναι ο Βάκχος, έκφανση του θεού του κρασιού, και η Αριάδνη. Η Αριάδνη ήταν η απατημένη κόρη, που ηράσθη τον ήρωα Θησέα, ο οποίος την εγκατέλειψε στο νησί της Νάξου. Η κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης, είναι διάσημη για την βοήθεια που προσέφερε στον Θησέα ίνα νικήσει τον Μινώταυρο στον λαβύρινθο του πατέρα της. Αλλά ο Αθηναίος πρίγκηψ την άφησε μόνη κι έρημη στο κυκλαδονήσι, κι έφυγε…
Σώθηκε, όμως, χάρις στον θεό Διόνυσο-Βάκχο, ο οποίος έφθασε εκεί κατά την διάρκεια ενός κυνηγιού και έπεσε αμέσως στον έρωτά της, εξ αιτίας της ομορφιάς της. Εμφανίζονται αγκαλιασμένοι, καθώς ο Βάκχος, έχει επιστρέψει στην Αριάδνη και στο νησί, μετά τις εκστρατείες του στην Ανατολή! Τρέφονται με σταφύλια, καθώς ακόλουθοί του, σάτυροι, και ερωτιδείς άγγελοι χορεύουν γύρω τους, εορτάζοντας την επιστροφή του θεού της χαράς…

Πρόκειται για έναν πίνακα που εκτιμάται… 90.000 ευρώ!
Διότι τα έργα του François Marot είναι και σήμερα αρκετά σπάνια!
Ο διάσημος Γάλλος ζωγράφος François Marot εγεννήθη το 1666. Ήταν υιός ενός γνωστού ζωγράφου, του Jean-Baptiste Marot. Μαθητής και, σύμφωνα με τον Pierre-Jean Mariette, ανιψιός του La Fosse. Διαπιστευμένος στην Βασιλική Ακαδημία στις 25 Απριλίου 1699. Επαρουσίασε για πρώτη φορά έργα του στις 24 Μαρτίου 1702 και είτα στο Σαλόνι του 1704, επαρουσίασε 6 έργα, στην Ακαδημία των Παρισίων! Διορίσθηκε αναπληρωτής καθηγητής στην Ακαδημία στις 30 Ιουνίου 1705. Έγινε καθηγητής στις 28 Σεπτεμβρίου 1715.
Ήταν ενεργός ζωγράφος από τα τέλη του 17ου έως τις αρχές του 18ου αιώνα.
Στις 3 Σεπτεμβρίου, 1703, νυμφεύθηκε την Marie Louise Bidault, κόρη ενός εμπόρου κοσμημάτων! Απέκτησαν δέκα παιδιά! Πέθανε το 1719.
Ο Marot ήταν μέλος μιας ιστορικής ομάδος Παριζιάνων ζωγράφων, η οποία περιελάμβανε τον Antoine Coypel (στον οποίο, στο παρελθόν, απεδίδετο το έργο αυτό), ο Charles de La Fosse, ο Jean Jouvenet, κ.ά. Μέσω του La Fosse ο Marot επηρεάσθηκε ιδιαίτερα από τον Rubens, και από την ελληνική μυθολογία… Γι’ αυτό φιλοτέχνησε έργα όπως:
Ο Δίας και η Σεμέλη (Παλλάτι των Βερσαλλιών).
Η Αφροδίτη διατάσσει τον Ήφαιστο (Vulcain) να κάνει όπλα για τον Αινεία (σαλόνι του 1704;, παλλάτι των Βερσαλλιών).
Η Αρπαγή της Ευρώπης (περίπου 1705), λάδι σε καμβά, 138 × 111 εκατ., Μουσείο Συλλογής Ιωάννη Παύλου Β΄, Βαρσοβία.

Ο Ζευς, ως λευκός στολισμένος ταύρος,
απαγάγει την Ελληνίδα πριγκήπισσα Ευρώπη,
και από την Μέση Ανατολή την πάει στην Κρήτη...
Πίνακας του Fr. Marot.

Αγρότες της Λυκίας (1706) για το Μεγάλο Τριανόν.
Δίας, Διώνη και Καλλιστώ, Μουσείο του Λούβρου.
Η Αρπαγή της Δηιάνειρας, Μουσείο του Λούβρου.
Αλληγορία του Απόλλωνος, Μουσείο Καλών Τεχνών Tours.
Πάνας και Σύριγξ, λάδι σε καμβά, 131 × 114 εκατ., ιδιωτική συλλογή, κ.ά.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: πινακας, Βακχος, κρασι, Αριαδνη, Θησεας, Ναξος, Μινωας, Κρητη, Μινως, Θησευς, Μινωταυρος, λαβυρινθος, Αθηνα, Κυκλαδες, Διονυσος, ερως, σταφυλι, σατυρος, ερωτιδευς, αγγελος, Μαροτ, Φος, Ακαδημια Παρισιων, ζωγραφος, κοσμημα, Μπιντολτ, Ρουμπενς, ελληνικη μυθολογια, Διας, Ζευς, Σεμελη, Βερσαλλιες. Αφροδιτη, Ηφαιστος, Αινειας, Ευρωπη, Ιωαννης Παυλος Β, Βαρσοβια, Αγροτης, Λυκια, Μεγαλο Τριανον, Διωνη, Καλλιστω, Λουβρο, Αρπαγη, Δηιανειρα, Μουσειο Λουβρου, Αλληγορια, Απολλωνας, Μουσειο Καλων Τεχνων, Τουρ, Πανας, Συριγξ, σύριγγα, Αθηναι, ερωτας, Μαρο, Παρισι, Παρισιοι, Απολλων


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ