Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη - της Σ. Γκλιάτη-Χασιώτη


Μαρκόπουλο
και Πόρτο Ράφτη



Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται προσωπικές μνήμες, αφηγήσεις και παλαιότερες καταγραφές (βιβλία, εφημερίδες, αρχεία) για το Μαρκόπουλο Μεσογείων και το λιμάνι του, το Πόρτο Ράφτη, από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα μέχρι την δεκαετία του 1970.
Υπάρχει πλούσιο υλικό που καλύπτει προσωπικές, οικογενειακές, λαογραφικές, πολεμικές, κατοχικές, οικονομικές (αγροτικές, κτηνοτροφικές, εμπορικές κλπ.), κοινωνικές, αρχιτεκτονικές, συγκοινωνιακές, τοπωνυμικές, γλωσσικές, θρησκευτικές και λοιπές πλευρές της αρβανίτικης ζωής στα παλαιά Μεσόγεια.
Σκιαγραφούνται, εξ άλλου, ποικίλες προσωπικότητες του τόπου και της εποχής, η δράση των οποίων στις μικροκοινωνίες εκείνες έχει απαθανατιστεί στην συλλογική μνήμη και στις γραπτές μαρτυρίες: Μια σπουδαία δασκάλα, ένας αξιόλογος παπάς, ένας δαιμόνιος πηγαδάς, ο πρώτος εντόπιος φαρμακοποιός κλπ.
Η συγγραφέας έχει επιλέξει την μέθοδο των αυτόνομων κεφαλαίων, που κάνει ευκολότερη και πιο τερπνή την ανάγνωση, ενώ οι πολλές φωτογραφίες εντός και εκτός κειμένου ζωντανεύουν τον λόγο της.
Το βιβλίο υπάρχει στον «ΙΑΝΟ» και στον «ΣΙΜΟ» και στα βιβλιοπωλεία του Μαρκοπούλου «ΓΝΩΣΗ» και «ΣΗΜΥΔΑ».

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΓΚΛΙΑΤΗ, ΧΑΣΙΩΤΗ, Μαρκοπουλο, Μεσογεια, Πορτο Ραφτη, Κατοχη, αρβανιτες, δασκαλα, παπας, πηγαδι, φαρμακοποιος,  φαρμακειο, παππας, Αττικη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ