Δολοφονία 10χρονης κοπέλλας, λόγω των κοσμημάτων της, τον 2ο αιώνα μ.Χ.


Δολοφονία 10χρονης κοπέλλας,
λόγω των κοσμημάτων της,
τον 2ο αιώνα μ.Χ.



Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ζάγκρεμπ εκτίθεται η επιτύμβια στήλη της φωτογραφίας, που χρονολογείται στον 2ο - 3ο αι. μ.Χ. και λέει:

«Η Julia Restuta δολοφονήθηκε
στην ηλικία των 10 ετών,
λόγω του κοσμήματός της»…

Ένας φόνος, λοιπόν, ενός κοριτσιού, είτε για ληστεία, είτε από αντιζηλία…
Μέχρι στιγμής, είναι η αρχαιότερη γραπτή μαρτυρία δολοφονίας ανηλίκου, γι' αυτόν τον λόγο...
Η στήλη βρέθηκε στην Σαλώνα / Salona της Κροατίας, αρχαία ελληνική πόλη των Ιλλυριών Ελλήνων στην Δαλματία (από την 1η χιλιετία π.Χ.)… και βασικό λιμάνι στην σφαίρα επιρροής των Ελλήνων στην Αδριατική.
Η πόλις έγινε πρωτεύουσα της Δαλματίας επί Ρωμαίων!

Σήμερα, από την αρχαία της ιστορίας, παραμένουν ορατά τα τείχη της πόλεως με μια μνημειώδη πύλη (Porta Caesarea), πύργοι, Αγορά/Φόρουμ, θέατρο, λουτρά, πολυτελείς βίλες (πιο γνωστή η Urbana, κυρίως για τα ψηφιδωτά της, με απεικονίσεις τον Απόλλωνα, τον Ορφέα, τον Τρίτωνα), τμήματα οχυρώσεων, αμφιθέατρο, μεγάλη νεκρόπολι (με μερικές διάσημες σαρκοφάγους), χριστιανικά μνημεία (8 βασιλικές, νεκρόπολι, βαπτιστήριο, επισκοπικό παλλάτι, κλπ.).
Τα περισσότερα από τα κινητά μνημεία της Salona φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Σπλιτ, το οποίο ιδρύθηκε το 1821.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΣΑΛΟΝΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, ΚΟΣΜΗΜΑ, ΛΗΣΤΕΙΑ, Αρχαιολογικο Μουσειο ΖΑΓΚΡΕΜΠ, Ιλλυριοι, Δαλματια, Αδριατικη, ψηφιδωτο, Απολλων, Ορφευς, Τριτων, ΣΑΛΩΝΑ, νεκροπολις, νεκροπολη, σαρκοφαγος, βασιλικη, θεατρο, λουτρα, βιλα, Ουρμπανα, ψηφιδωτα, αμφιθεατρο, βαπτιστηριο, Απολλωνας, Ορφεας, Τριτωνας, Αρχαιολογικο Μουσειο Σπλιτ, Ιλλυρια ,λουτρο, βιλλα, επιτυμβια στηλη, θανατος, ταφικα εθιμα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ