Σφραγίδα ψωμιού


Σφραγίδα ψωμιού



Μια χάλκινη ορθογώνια σφραγίδα ψωμιού (4ου - 7ου  αιώνα μ.Χ.) με δύο σειρές ελληνικών γραμμάτων (ΕΥΓΝΩΜΟΝ ΥΙΟΣ ΕΥΔΗΜΟΥ - αρτοποιός... με ονομασία προέλευσης), κάθε μια μέσα σε ένα χονδρό (επίσης χάλκινο) περίγραμμα…
Το πίσω μέρος έχει μια εξέχουσα λαβή, σαν δακτυλίδι, επίσης σήμα-σφραγίδα, στο κέντρο. Οι άκρες του είναι επίσης σφραγισμένες περιμετρικά και σε σχήμα φάκελλου, με επαναλαμβανόμενους κύκλους με κουκκίδες μέσα τους, ένα σύμβολο που πιστεύεται ότι είναι αποτροπαϊκό-προφυλακτικό ενάντια στο κακό μάτι.
Έχει μέγεθος: 5,1 Χ 10,2 Χ 3,7 εκατ.



Σφραγίδες ψωμιού υπήρχαν σε όλον τον αρχαίο κόσμο, ιδιαίτερα στην Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή, από την εμφάνιση του ελληνικού-ελληνορωμαϊκού πολιτισμού.
Χρησιμοποιήθηκαν για θρησκευτικούς, μαγικούς, οικονομικούς και αναγνωριστικούς σκοπούς.
Στην κλασσική Ελλάδα, το ψωμί σφραγιζόταν όταν χρησιμοποιείτο σε τελετουργικές εκδηλώσεις ή ως προσφορά (βλ. Ηρόδοτο).
Αρκετά σφραγισμένα, απανθρακωμένα ψωμιά έχουν τεκμηριωθεί από την Πομπηία. Ήταν σφραγισμένα με το όνομα του αρτοποιού, προκειμένου να καθιερωθεί η ιδιοκτησία και να αποφευχθεί η πλαστογραφία.
Αργότερα, σφραγιζόταν το ευχαριστήριο ψωμί, με διάφορα θρησκευτικά σύμβολα.
Μεγάλη ιστορία, η ιστορία του Άρτου…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον άρτο ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Διότι, η συγκεκριμένη σφραγίδα πρόκειται να ξεπουληθεί από την Artemis Gallery, στις 20 Ιουνίου 2018. Εκτιμάται 1.500 δολλάρια! Η προέλευσή της είναι, λένε, από «ιδιωτική συλλογή από την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ»…

Μας κλέβουν το ψωμί μας – χρόνια τώρα…


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: σφραγιδα, ψωμι, αρτος, ελληνικα, γραμματα, γραφη, επιγραφη, λαβη, δακτυλιδι, φακελλος, φακελος, σημα, σφραγισμα, κυκλος, κουκκιδα, αποτροπαικο, προφυλακτικο, κακο ματι, ματιασμα, βασκανια, Μεσογειος, Εγγυς Ανατολη, ελληνορωμαικος πολιτισμος, θρησκεια, μαγεια, οικονομια, τελετουργια, προσφορα, Ηροδοτος, Πομπηια, αρτοποιος, ιδιοκτησια, πλαστογραφια, ευχαριστηριο, συμβολα, συμβολο, Ευγνωμον, Ευδημος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ