Ξεπουλιέται 120.000 δολλάρια μια αρχαία ελληνική Σφίγγα, με περιδέραιο με ημισέληνο, που παραπέμπει στον ιερό μινωικό ταύρο!


Ξεπουλιέται 120.000 δολλάρια
μια αρχαία ελληνική Σφίγγα
με περιδέραιο με ημισέληνο,
που παραπέμπει
στον ιερό μινωικό ταύρο!



Μια αρχαία ελληνική Σφίγγα, αρχαϊκής περιόδου (550 - 525 π.Χ.) ξεπουλιέται δυστυχώς στις 20 Ιουνίου 2018, από την Artemis Gallery… Εκτιμάται δε 120.000 δολλ.!
Ένα μνημειακό πέτρινο γλυπτό (57,8 Χ 32,4 Χ 71,1 εκατ.) μιας καθισμένης Σφίγγας, σκαλισμένο επάνω σε μια αναπόσπαστη ορθογώνια πλίνθο!
Το θρυλικό μυθολογικό πλάσμα παρουσιάζεται με πτερύγια αετού, με περίπλοκα πτερά, σώμα λιονταριού, σε υπερήφανη στάση, με έντονους μύες, για να δείξει τον έντονο χαρακτήρα του, και μια μακρά ουρά…
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η συγκεκριμένη Σφίγγα φορά περιδέραιο με ημισέληνο γύρω από τον λαιμό της!


Και κάτι ακόμη μοναδικό: Εάν απομονώσουμε το επάνω μέρος της, έχουμε το σχήμα των κεράτων του ιερού μινωικού Ταύρου! Αυτό καταδεικνύει πως οι Κρήτες/Κεφτιού ήσαν οι μεταφέροντες και διδάξαντες τον μύθο της Σφιγγός στην Αίγυπτο…


Στην ελληνική μυθολογία η ημισέληνος συνήθως συσχετίζεται με την Σελήνη, την Τιτάνα θεά του φεγγαριού, που οδηγεί κατά την διάρκεια της νύκτας. Μετέπειτα με τις σεληνιακές θεές Αρτέμιδα και Εκάτη. Σε αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση, ο γλύπτης πιθανότατα υποδεικνύει μια σύνδεση με την Εκάτη, θεά της μαγείας, η οποία συνδέθηκε επίσης με τα σταυροδρόμια και τις εισόδους!
Η θρυλική Σφίγξ ήταν γνωστή από την Εποχή του Χαλκού, σε διάφορες μορφές, και σε ολόκληρην (την ελληνική τότε) περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αν και η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας είναι σίγουρα η πιο διάσημη, οι σφίγγες έχουν μεγάλη θέση στην ελληνική μυθολογία. Η ελληνική εκδοχή της σφίγγας, σε αντίθεση με την αρσενική αιγυπτιακή, έχει παραδοσιακά το κεφάλι μιας ανθρώπινης γυναίκας, το σώμα ενός λιονταριού, και τα πτερά ενός αετού. Είναι γνωστή επίσης η ελληνική παράδοση με την Σφίγγα, που έστειλε η θεά Ήρα, για να τιμωρήσει την πόλη των Θηβών από αγανάκτηση. (Το ίδιο θα έκανε και σήμερα!!!)... Η Σφίγγα διέμενε έξω από τις Θήβες, σκοτώνοντας όποιον δεν απαντούσε στο αίνιγμά της! Ο Οιδίπους τελικώς θα λύσει το αίνιγμα «ποιο ζώο περπατά με τέσσερα, δύο, και τρία πόδια». Η απλοϊκή απάντηση ήταν βέβαια ο άνθρωπος. (Η απάντηση είναι βαθύτερη, αλλά δεν είναι της παρούσης)… Εκ της ελληνικής παραδόσεως έκτοτε η Σφίγξ έγινε και σύμβολο αινίγματος (έως και στον… Χάρι Πότερ)!
Οι Έλληνες πολλάκις έβαζαν σφίγγες σε ταφικά μνημεία, για να προστατεύσουν τον νεκρό από ληστές. Όπου υπάρχει Σφίγγα, υπάρχει και αινιγματική είσοδος. Αυτό το γλυπτό, επί ενός υψηλού τάφου ή μνημείου, ζωγραφισμένο με φωτεινά χρώματα, όπως συνηθιζόταν για όλα τα αρχαία ελληνικά αγάλματα, αντικατόπτριζε και την πολυτέλεια της άρχουσας τάξεως της αρχαϊκής Ελλάδος.

Παρόμοιο, αν και λιγότερο ολοκληρωμένη, ασβεστολιθικό άγαλμα ελληνικής Σφίγγας υπάρχει στην συλλογή του… Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης (αρ. 43.11.6)!!!

Οι ξεπουλητάδες της ελληνικής παραδόσεως, λένε, πως η… «προέλευσή της είναι από ιδιωτική συλλογή της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ», ανωνυμία και αοριστία που βολεύει τον ξεπουλητή, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύει την μη νόμιμη κατοχή, και φυσικά την μη νόμιμη πώληση…

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Σφιγγα, αρχαικη περιοδος, γλυπτο, δημοπρασια, Σφιγξ, πλινθος, αετος, πτερο, λιονταρι, ουρα, περιδεραιο, ημισεληνος, λαιμος, κερατα, ιερος μινωικος Ταυρος, Κρητες, Κεφτιου, Αιγυπτο, Σεληνη, Τιτανες, φεγγαρι, νυκτα, σεληνιακη θεα, Αρτεμις, Εκατη, μαγεια, σταυροδρομι, εισοδος, Μεσογειος, Γκιζα, κεφαλι, γυναικα, λεων, πτερα, Ηρα, Θηβα, αγανακτηση, Θηβαι, αινιγμα, Οιδιπους, ζωο, ανθρωπος, Χαρι Ποτερ, ταφικο μνημειο, νεκρος, ληστεια, πολυτελεια, Μητροπολιτικο Μουσειο Τεχνης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ