Ο Μέγας Αλέξανδρος και η παλλακίδα του, Παγκάστη, στο studio του Απελλή! Ή, όταν ο ζωγράφος ερωτεύεται το μοντέλο του...


Ο Μέγας Αλέξανδρος
και η παλλακίδα του, Παγκάστη,
στο studio του Απελλή!

Ή, όταν ο ζωγράφος ερωτεύεται
το μοντέλο του...



Ένας καλλιτέχνης ατενίζει με λαχτάρα την ηγεμονική γυναίκα της οποίας το πορτραίτο ζωγραφίζει! Ο νεαρός καλλιτέχνης είναι ο ζωγράφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Απελλής! Οι αρχαίοι συγγραφείς τον θεωρούσαν τον μεγαλύτερο καλλιτέχνη της εποχής του!

Ο Αλέξανδρος ανέθεσε στον Απελλή να ζωγραφίσει μια εικόνα / πορτραίτο της αγαπημένης του παλλακίδας, της Λαρισαίας Παγκάστης ή Πακάτης. Αλλά ο Απελλής την ερωτεύθηκε, καθώς κατάλαβε την ομορφιά της μέσα από τον καμβά του! Ο Αλέξανδρος, που εκτιμούσε τόσο πολύ τον ζωγράφο, του έδωσε την Παγκάστη ως ανταμοιβή για το πορτραίτο!.. (βλ. Πλίν. «Φυσική Ιστορία», Λουκ.).
Ο Απελλής την χρησιμοποίησε ως μοντέλο, για να ζωγραφίσει την Αφροδίτη (όπως έκανε και ο Πραξιτέλης με την Αφροδίτη της Κνίδου!)!

Η ιστορία του Αλεξάνδρου και του Απελλή, ήταν αγαπημένο θέμα των ζωγράφων της Αναγέννησης και του μπαρόκ! Η ιστορία αυτή εκθείαζε την δύναμη και την ευγένεια της ζωγραφικής, τις μετασχηματικές δυνάμεις της τέχνης!
Όμως εδώ το ψυχολογικό ερώτημα παραμένει:

Όταν ο ζωγράφος ερωτεύεται το μοντέλο του, μέσα από το έργο του,
άρα γε τι ερωτεύεται, την γυναίκα-μοντέλο ή τον εαυτό του;

Στην εικόνα βλέπετε τον σχετικό πίνακα (λάδι σε καμβά, 42,5 Χ 54 εκατ.) του Ιταλού Giovanni Battista Tiepolo (1696-1770), ο οποίος εζωγράφισε αυτό το θέμα τουλάχιστον τρεις φορές! Στην τρίτη φορά (περ. 1740), υιοθέτησε ένα κλασσικό ύφος, στο οποίο τα αρχαία αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα ανάγλυφα γλυπτά δείχνουν ένα πολυτελές περιβάλλον παλλατιού.
Σε δεύτερο πλάνο, το βλέμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος εμφανίζεται όμορφος και με αυτοπεποίθηση, αλλά αγνοεί τις ακούσιες ματιές που μοιράζονται ήδη ο Απελλής και η Παγκάστη…

Ο πίνακας ευρίσκεται στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΚΕΤΤΥ, αρ. 2000.6.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: καλλιτεχνης, πορτραιτο, ζωγραφικη, Αλεξανδρος, Απελλης, πορτρετο, παλλακιδα, Λαρισα, Θεσσαλια, Παγκαστη, Πακατη, ερως, ομορφια, καμβας ανταμοιβη, αμοιβη, Πλινιος, Λουκιανος, Αφροδιτη, Αναγεννηση, μπαροκ, μετασχηματισμος, τεχνη, ερωτας, μοντελο, πινακας, λαδι, Τιεπολο, 1740, ΓΚΕΤΤΙ, παλλακις, ΓΚΕΤΥ, Τιπολο, ΓΚΕΤΤΙ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ