Παναγιώτης Κονδύλης-Μια διαδρομή - του Γ. Καραμπελιά



Παναγιώτης Κονδύλης
Μια διαδρομή

Το βιβλίο «Παναγιώτης Κονδύλης-Μια διαδρομή» του Γ. Καραμπελιά εξετάζει την συμβολή του Π.Κονδύλη στην ελληνική πνευματική ζωή: Τα νεανικά του χρόνια σφραγίστηκαν από την απομάγευση της επαναστατικής ουτοπίας και την απογοήτευση από το σοβιετικό πείραμα, που θα ολοκληρωθεί με την δικτατορία το 1967, που θα θέσει τέλος στην πολιτιστική και πνευματική άνθηση του 1960. Αυτές υπήρξαν οι αφετηρίες (μαζί με προσωπικές επιλογές) της ριζικής αποστασιοποίησής του από τα τρέχοντα κοινωνικά και πολιτικά τεκταινόμενα.
Το 1970-1990 θα διαμορφώσει μια φιλοσοφία, που θεωρεί ως βασικό κίνητρο του ανθρώπου την επιβεβαίωση της ισχύος, και μόνο μια «περιγραφική θεωρία», που αυτο-αποκλείεται από κάθε επιδίωξη ισχύος, μπορεί να προσεγγίσει την πραγματικότητα. Και καθώς η διανόηση φυλακιζόταν στο «χρυσό κλουβί» της ενσωμάτωσης, η αποστασιοποίηση του επέτρεπε, τουλάχιστον, να διακρίνει με ενάργεια αυτά που παραθεωρούσε η πλειοψηφία των υπολοίπων.
Απ’ το 1990 θα γίνει γνωστός με τα έργα του για την παρακμή του αστικού πολιτισμού, την γεωπολιτική, τον πόλεμο και την πορεία του ελληνισμού, σε ευθεία αντίθεση με την κυρίαρχη λατρεία της παγκοσμιοποιήσεως και την απομείωση του ρόλου των εθνών-κρατών. Μια αυθεντική επιστημολογική και πολιτική τομή στην διαδρομή του: Το κονδυλικό Δέον της αναζήτησης της αξιολογικής ουδετερότητας και οι ιδεολογικές αναφορές σε έναν εθνο-αποδομητικό μαρξισμό, παραχωρούν την θέση τους στο πρόταγμα της «σωτηρίας της πατρίδας», που ενυπήρχε στην σκέψη του από την εποχή της «Εισαγωγής» του στον Μακιαβέλι (1970-1971).
Δυστυχώς, απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών (1998). Σε μια κομβική, ίσως, στιγμή της πνευματικής του διαδρομής. Μέσα στην γενικευμένη παρακμή του νεώτερου ελληνισμού, ο Π.Κονδύλης αποτελεί, άραγε, έναν οδοδείκτη που καταδεικνύει κάποιες «κρυμμένες» δυνατότητές ή, μήπως, όπως πιθανώς θα έλεγε ο ίδιος, μια έκφανση του τέλους στο κύκνειο άσμα ενός άλλοτε μεγάλου πολιτισμού;

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΚονδυλης, Καραμπελιας, ΕΣΣΔ, δικτατορία, 1967φιλοσοφια, ισχυς, διανοηση, αστικος πολιτισμος, γεωπολιτικη, ελληνισμος, παγκοσμιοποιηση, εθνος-κρατος, μαρξισμος, πατριδα, Μακιαβελι

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ