ΑΛΕΒΙΤΙΣΜΟΣ: Απαντήσεις – Αναλύσεις μέσα από 100 ερωτήματα - του Ιω. Αλατζά


ΑΛΕΒΙΤΙΣΜΟΣ

Απαντήσεις – Αναλύσεις
μέσα από 100 ερωτήματα


Ο αλεβιτισμός αποτελεί ευρύτατο αντικείμενο μελέτης λόγω ιστορικότητας, αλλά και πεδίου επικράτησης. Καθίσταται αυτονόητο πως δεν μπορεί να μελετηθεί σε εκατό ερωτήματα. Ο κατ’ εξοχήν αιώνας γένεσης και δράσης των αλεβιτών, ως οπαδών του χαλίφη Αλή, ξεκινά ζώντος ακόμη του χαλίφη (δολοφονήθηκε το 661), ως διαμαρτυρία προς την υφαρπαργή του χαλιφικού θρόνου, του οποίου η διαδοχή ανήκε δικαιωματικά στον Αλή.

Αναφορικά προς την απαρχή του πρόκειται για θεσμό παλαιότερο από το ισλάμ, λίαν αισθητό ως σαμανιστικής λατρείας των ουιγουρικών πληθυσμών και άλλων οουζοτουρκικών συνάξεων, οι οποίοι περί τα μέσα του 6ου αιώνα κινήθηκαν προς την Βυζαντινή Ανατολία, όπου στερεώθηκαν ως βοσκοί ή μισθοφόροι. Δύο αιώνες αργότερα δέχθηκαν τον ισλαμισμό από τους άραβες και αποτέλεσαν το τουρκικό ισλάμ, από το οποίο προήλθε ο τουρκομανικός αλεβιτισμός.

Κατά τον τρόπο, λοιπόν, αυτόν ξεκινά η ιστορική του πορεία και παρά τους περιορισμούς και τις διαιωνιζόμενες δηώσεις του επίσημου κράτους διατηρείται, και μέσα από καταπληκτικές καρτερίες φτάνει μέχρι τις μέρες μας, ως η δεύτερη μεγαλύτερη ισλαμική ομολογία.

Το βιβλίο «ΑΛΕΒΙΤΙΣΜΟΣ - Απαντήσεις – Αναλύσεις μέσα από 100 ερωτήματα», του συγγραφέα ΙΩΑΝΝΗ Α. ΑΛΑΤΖΑ, κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ-ΛΕΜΒΟΣ (ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ο «Πολίτης», εφημερίδα ο «Πολίτης»), Μαυρομιχάλη 84 και Καλλιδρομίου, ΤΚ 114 72 Αθήνα, τηλ.: 210 8817341, φορ. : 6937271243, τηλ/πο:   210 8818992

ISBN: 978-960-7922-86-1
Σελίδες: 244
Διάσταση: 17x24 εκατ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑαλεβιτισμος, αλεβιτες, χαλιφης Αλη, 661, χαλιφικος θρονος, ισλαμ, σαμανιστικη λατρεια, ουιγουροι, οουζοτουρκοι,Βυζαντο, Ανατολια, βοσκος, μισθοφορος, ισλαμισμος, αραβες, τουρκικο ισλαμ, τουρκομανικος αλεβιτισμος, Τουρκια, ΑΛΑΤΖΑΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ, ΛΕΜΒΟΣ, Πολιτης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ