Αρχαία λουτρά και μωσαϊκά βρέθηκαν στην Σινώπη του Πόντου

Αρχαία λουτρά και μωσαϊκά
βρέθηκαν στην Σινώπη
του Πόντου



Τα έργα ανασκαφής έχουν επιταχυνθεί για να μάθουμε περισσότερα για ένα λουτρό και τα εξαρτήματά του, κάτω από την βυζαντινή εκκλησία του Balatlar στην επαρχία Σινώπης (> τουρκ. Sinop) του Πόντου! Η περιοχή, η οποία έχει ρίξει φως σε διάφορες εποχές, από την ελληνιστική έως την οθωμανική, πιστεύεται ότι ήταν κέντρο αναψυχής για πλούσιους Ρωμαίους, σύμφωνα με την ομάδα ανασκαφής.
Το αρχαιολογικό έργο στην εκκλησία του Balatlar συνεχίζεται από το 2010. Το αρχαίο λουτρό μετατράπηκε σε… χριστιανική εκκλησία τον 4ο αιώνα (!), σύμφωνα με προηγούμενα ευρήματα το 2014!
Ο επί κεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής του Πανεπιστημίου «Mimar Sinan», Γ. Κόρογλου, εδήλωσε ότι έχουν ανακαλύψει ταφές, κομμάτια αγαλμάτων, εκκλησιαστικά λείψανα, λουτρά και ψηφιδωτά από όλες τις εποχές (ελληνικές, ρωμαϊκές και βυζαντινές).


«Τα ευρήματα λουτρών και μωσαϊκών που έχουμε ανακαλύψει στην περιοχή ήταν για τους πλούσιους Ρωμαίους πολίτες. Είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποίησαν την περιοχή για ψυχαγωγικούς σκοπούς, κολύμβηση και ανάπαυση», εδήλωσε ο κ. Κόρογλου.
«Για παράδειγμα, τα ψηφιδωτά που έχουμε πρόσφατα αποκαλύψει προσφέρουν αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Έχουμε δει ότι στην τάφρο εκτίσθησαν αρκετοί τάφοι, όταν η δομή χρησιμοποιήθηκε ως εκκλησία. Πλούσιοι Ρωμαίοι θάφτηκαν εδώ και οι τάφοι τους είχαν καλυφθεί με ψηφιδωτά, επάνω στα οποία γράφτηκε το όνομα για τον οποίο οικοδομήθηκε ο τάφος.


Τα έργα μας έχουν δείξει ότι ο χώρος ιδρύθηκε πριν από 2.300 χρόνια. Μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ανακαλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες αυτού του χώρου, ο οποίος έχει ένα μακρύ ιστορικό παρελθόν», εδήλωσε ο Κόρογλου. Πρόσθεσε ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως κατοικημένη περιοχή κατά την ελληνιστική εποχή και ελληνικό μοναστήρι κατά την οθωμανική εποχή.
Τα περισσότερα από τα ερείπια είναι από την ρωμαϊκή εποχή. Μια σειρά από εκκλησίες εκτίσθηκαν στην περιοχή, κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης ότι ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος πρέπει να ληφθεί υπό προστασία και να κλείσει για τους επισκέπτες μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες ανασκαφής και αποκατάστασης.

ΠΗΓΕΣ: Anadolu, Hurryet Daily News, 23.7.2018.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την σπουδαία ΣΙΝΩΠΗ του ΠΟΝΤΟΥ,


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΣΙΝΩΠΗ, ΠΟΝΤΟΣ, ΜΠΑΛΑΤΛΑΡ, ΛΟΥΤΡΟ, ΜΩΣΑΙΚΟ, ΤΑΦΟΣ, ΨΗΦΙΔΩΤΟ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Köroğlu, Koroglu, Sinop
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ